Uudised

Sünnitoetaja Aale-Triinu Sonn: meie töö eesmärk on luua võimalikult positiivne kogemus rasedusest ja sünnitusest (3)

LISA KOMMENTAAR

Ema12. juuni 2019, 23:10
Tegelikult, isegi loomad muretsevad enne poegimist. Kui mu emane kass hakkas esimest korda poegima, siis ta üldse ei tahtnud olla oma korvis, mis me olime talle valmis seadnud. Ta muudkui ronis sealt välja ja tuli kööki minu juurde, ise juba iga minut poegimas. Lõpuks ma läksin tema korvi juurde ja istusin sinna maha ja siis päras seda ta oli nõus jääma korvi, kuni tal sünnitus pihta hakkas. Praeguseni tundub natuke kummaline ja uskumatu lugu - kass tahtis, et inimene oleks tema poegimis juures! Aga need oli tal kõige esimesed pojad, järgmiste pesakondadega on ta kenasti üksi hakkama saanud.
Ema12. juuni 2019, 22:56
Pane tähele, et inimese jaoks on järglase sünnitamine palju raskem ja piinarikkam tegevus, kui mistahes teiste imetajate jaoks. Ja riskid on samuti palju suuremad. Vanasti, meditsiini-eelsel ajal juhtus üsna sageli, et ema suri sünnituse käigus või suri laps... Ja seetõttu on üsna loomulik, et naistel enne sünnitust ikkagi muret ja stressi esineb. Esmasünnitajatel rohkem, korduvatel sünnitustel ehk vähem, sest protseduur on mingil määral tuttav. Aga jah, ega naised ei tea kõiki sünnitusega seonduvaid asju automaatselt, need teadmised ei tule neile geenidega kaasa.
Dr. Aiboliit12. juuni 2019, 19:26
Võib-olla saan ma valesti aru aga kas rasedus ja sünnitamine pole mitte emaste imetajate loomupärane tegevus? Äkki stress ja emotsioonid ja negatiivsus ja äng ja pinged on kõik naisinimese pea sees välja mõeldud fantaasia oma mingist eripäralisusest? Kindlasti ei peaks paljud alko, narko ja suitsunaised sünnitust proovima oma lapse tervist silmas pidades -- sealt tuleb suhteliselt suure tõenäosusega negatiivseid kogemusi.