Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
31. mai 2019, 17:38

Kuidas kauem elada? Tee oma abikaasa õnnelikuks!

See, et rahulolev kaasa tähendab pikemat abielu, ei üllata vist kedagi, kuid vastne uurimus kinnitab, et teisepoole õnnelikkus mõjutab ka meie eluiga – ja isegi rohkem kui meie enda rahulolu. Seda hoolimata soost, sissetulekust ja tervisenäitajatest.

Hollandi Tilburgi ülikooli sotsiaalpsühholoogia dotsent Olga Stavrova analüüsis 4400 USA abielu- ja kooselupaari kohta kaheksa aasta jooksul kogutud andmeid. Kõik küsitletud olid uurimuse alguses üle 50 aasta vanad ja vastasid regulaarselt küsimustele, mis puudutasid eluga rahulolu ja muid tegureid, mis võivad eluea pikkusega seostuda, näiteks partnerilt saadud toetust, füüsilist aktiivsust ja arsti diagnoositud kroonilisi haigusi.

Kaheksa aastaga suri 16 protsenti osalejatest – suuremalt jaolt olid need madalama haridustaseme, väiksema sissetuleku ja füüsilise aktiivsusega ning kehvema tervisega mehed. Kuid need, kes surid, olid uuringu algul ka tõenäolisemalt oma elu ja kooseluga rahulolematud. Õnnetumad kippusid olema ka nende partnerid. Kui üks kaasadest suri, lahkus suurema tõenäosusega ka tema partner.

Neil, kelle partner oli suhtega ja eluga uurimuse alguses rohkem rahul, oli väiksem tõenäosus uuringuperioodi jooksul surra, märgib Science Daily. Osalejatel, kelle partner kinnitas, et on õnnelik, suurenes tervisenäitajatest tingitud suremuse risk aeglasemalt kui õnnetuma partneriga osalejatel.

Teadusajakirjas Psychological Science avaldatud uurimistulemused rõhutavad, et inimese terviseseisundis mängib olulist rolli vahetu sotsiaalne keskkond, sealhulgas tema lähedaste heaolu. Lihtne näide: õnnelikkust seostatakse tervislikuma elustiiliga ning kui meil on kõrval rõõmus ja aktiivne kaaslane, siis võtame ka ise tõenäolisemalt omaks aktiivse elustiili.

Olga Stavrova tõdeb, et kehtib ka vastupidine stsenaarium: „Kui teie partner on masendunud ning tahab veeta õhtu teleri ees kartulikrõpse süües, siis näeb ilmselt teiegi õhtu välja samasugune.“