Foto: Phovoi R.
Suhted
30. november 2020, 09:37

TESTI OMA SUHET: kas see on eluterve? (3)

Igaüks meist väärib turvalist ja elutervet armusuhet. Kuid mille järgi otsustada, kas sul on partneriga sellised suhted? Vasta alljärgnevatele küsimustele ning sa saad teada.

Veebikülg Love Is Respect pakub partnerlussuhte turvalisuse ja jätkusuutlikkuse analüüsimiseks testi, mis uurib partneri käitumist ja teie suhete dünaamikat. Vasta väidetele „tihti“, „vahel“ või „mitte kunagi“.

 1. Ta toetab kõike, mida teen, ning julgustab mind uusi asju katsetama.

2. Talle meeldib mu mõtteid kuulata, kui mul on midagi hingel.

3. Ta räägib minuga, kui miski meie suhetes teda kurvastab või häirib.

4. Ta on valmis kompromisse tegema.

5. Ta mõistab, et meil on eri huvid ning et me ei pea alati koos tegutsema.

6. Ta on mu sõprade vastu ebaviisakas.

7. Ta kritiseerib mind, kui ma teda oma tegevusse ei haara, või üritab mu tähelepanu endale tõmmata.

8. Ta võib muutuda tohutult armukadedaks või omandihimuliseks.

9. Ta süüdistab mind flirtimises või truudusemurdmises, ehkki mul pole vähimatki süüd.

10. Ta kontrollib pidevalt mu käike või käsib neist raporteerida. 

11. Ta purustab või pillub asju, kui me tülitseme.

12. Ta ähvardab mu asju hävitada.

13. Ta üritab määrata, mida ma teen, kellega kohtun, mida seljas kannan, kuidas välja näen või kellega räägin.

14. Ta ajab mind ärevusse. Olen temaga alati nagu nõeltel.

15. Ta süüdistab mind probleemides, alandab, sõimab või kritiseerib mind.

16. Ta tekitab minus tunde, et mitte keegi teine ei tahaks mind.

17.  Ta ähvardab endale, mulle, mu sõpradele, lemmikloomadele või pereliikmetele viga teha.

18.  Ta pigistab, tõukab, kägistab või lööb mind, hoiab mind kinni, loobib asjadega või teeb mulle mõnel muul moel haiget.

19. Ta karjub mu peale võõraste ees või alandab mind avalikult.

20. Ta survestab või sunnib mind seksima ja tegema asju, mida ma ei taha.

Punktid

1.–5. küsimus: tihti – 5; vahel – 3; mitte kunagi 5

6.–10. küsimus: tihti 5; vahel 1; mitte kunagi 0.

11.–15. küsimus: tihti 10; vahel 5; mitte kunagi 0.

16.–20. küsimus: tihti 50; vahel 25; mitte kunagi 0. 

0 punkti või vähem

Said vastuseks miinuspunktid või nulli? Ära muretse – see on hea! Paistab, et su armusuhe on päris eluterve. Heade suhete hoidmine nõuab pingutust, nii et ära lase end lõdvaks! Pea meeles sedagi, et kuigi sind on õnnistatud toreda kaaslasega, ei pruugi mõne su sõbra kooselu õnnelik olla. Kui tead kedagi, kelle partner on vägivaldne, püüa teda aidata.

1–5 punkti

Kui said 1–5 punkti, võid märgata oma armusuhtes mõnda ebakõla. Kuid see ei pruugi olla hoiatusmärk. Siiski on targem silmad lahti hoida ning veenduda, et teie vahel pole kujunemas ebatervet käitumismustrit. 

Kõige targem on partneriga rääkida ning anda talle teada, mis sulle meeldib ja mis mitte. Julgusta teda samamoodi avanema. Pea meeles, suhtlemine on eluterve suhte alustala. 

6–10 punkti

Kui said 6-10 punkti, võid märgata mõningaid häirivaid ilminguid ning teie suhe võib olla ebaterve. Selliseid punaselt plinkivaid hoiatustulesid ei tohi tähelepanuta jätta. Väikesed ebakõlad võivad aegamööda tõsisemaks muutuda. Ükski suhe pole täiuslik. See nõuab tööd! Kuid eluterves armusuhtes pole vägivallal kohta. 

11–50 punkti

Kui said 11–50 punkti, näed kindlasti hoiatussignaale ning võid olla vägivaldses suhtes. Pea meeles, et vägivald ei pruugi olla vaid füüsiline. Vaimne vägivald on sama lubamatu, teisalt on vägivallatsejal seda palju kergem eitada. 

Enam kui 50 punkti

Kui said kokku üle 50 punkti, pead astuma samme oma ohutuse tagamiseks. Pöördu usaldusväärse sõbra poole. Kui vaja, võta ühendust naiste turvakodu või politseiga. Sa ei pea oma mures üksi olema. Iga inimene väärib elutervet armusuhet. 

Eluterve suhte tunnused

Foto: Wavebreakmedia ltd

Eluterve suhtlus

Elutervet suhet ei saa olla ilma ausa ja avameelse ning turvalise suhtluseta, kirjutab Love Is Respect. Partnerid peavad olema kindlad, et nad mõistavad teineteise vajadusi ja ootusi. Selleks tuleb teineteisega rääkida. Teineteise soove ja tundeid tuleb väärtustada. Erimeelsusi tuleb ette igas kooselus, kuid tähtis on leida kompromiss. Hea kaaslane pakub teisele toetust ja julgustust. Eluterves suhtes pole kohta teise alandamisel. Samuti on tähtis teise osapoole privaatsuse austamine. Te ei pea alati kõike koos tegema. 

 Eluterved piirid

Suhte muudab turvaliseks ja eluterveks piiride loomine. Piirid ei tohiks sinus tekitada tunde, et oled lõksus või kardad iga hetk partneri vihaprahvatust. Piirid ei ole salatsemise või usaldamatuse märk, vaid vajalik eneseväljendus, andmaks teada, mis sulle meeldib ja mis ei. Partneril peab olema õigus suhelda oma sõpradega ja tegelda meelepäraste huvialadega. Ta ei pea kallimale andma oma sotsiaalmeedia või muid salasõnu. 

 Eluterve suhte turgutajad

Ka eluterve suhe vajab aeg-ajalt turgutust. Vahel on tunne, et partner on kaugeks või suhe leigeks jäänud. Kui nii, siis leidke mõni tore tegevus, mis teile mõlemale rõõmu pakub, näiteks minge jalutama, ning rääkige, miks te selles suhtes olla tahate. Mis on teile mureks? Mida te teiselt ootate? Kui vaja, pöörduge professionaalse nõustaja poole.