Naha välimust mõjutavad muu hulgas toit, ümbritsev keskkond, vesi, millega end peseme, igapäevased hooldusvahendid ja kosmeetika.Foto: Vida Press
Hea nõu
27. jaanuar 2021, 07:00

NAHK ON TUNDLIK, VISTRIKUD KIMBUTAVAD? Sellised valikud teevad nahale rõõmu!

Missugused on naha mured? See võib olla kuiv või rasune, tundlik ja ketendav, tuhm või allergiline. Tuju võivad rikkuda vistrikud ja akne, peanahal kõõm. Mis teeks nahale rõõmu?

Tundlik nahk. Nahk on väliste tegurite suhtes palju tundlikum kui juuksed ja küüned. Naha välimust mõjutavad muu hulgas toit, ümbritsev keskkond, vesi, millega end peseme, igapäevased hooldusvahendid ja kosmeetika. Valed nahatooted ja negatiivsed välisfaktorid teevad naha tundlikumaks. Kui nahk puutub nendega kokku pika aja vältel, muutub nahk allergiliseks.

Foto: Pexels

• Vistrikuline nahk. Täiskasvanud ja terve nahaga inimesel ei tohiks olla vistrikke. Need võivad tekkida, kui organismis on tavalisest rohkem meessuguhormoone või naissuguhormoonide tase on tasakaalust väljas. Paar-kolm vistrikku ei ole probleem, kuid kui vistrikke on palju, need lähevad suuremaks ja põletikuliseks ning õigest nahahooldusest hoolimata püsivad, peaks nõu pidama perearstiga. Vistrikuline nahk vajab erihoolt ja vahel ka tablettravi.

Foto: Pexels

• Peanahk on eriline, kuna seal on massiliselt karvanääpse. Sellele mõjub ärritavalt liiga sage šampooniga pesemine, valede šampoonide ja kemikaalide kasutamine. Kõõma võib tekitada ka stress.

Foto: Pexels

• Peas võivad avalduda ka mõned nahahaigused, näiteks dermatiit, psoriaas ja seenhaigused. On seeneliike, mis võivad kahjustada peanahka ja juukseid nii, et juuksed langevad laiguti välja või murduvad. Seenhaigusi on sagedamini inimestel, kes puutuvad palju kokku loomadega, sest loomad võivad olla seente edasikandjad.

Foto: Pexels

• Ka vale toit põhjustab nahaprobleeme. Kääritatud joogid, vürtsised ja väga magusad road muudavad naha rasusemaks ja soodustavad vistrike teket, vähene vedelike joomine aga soodustab naha kuivamist. Rohke suhkrurikaste toitude ja jookide tarbimine võib põhjustada nahal ka mitmesuguseid põletikulisi protsesse.

Tuhm nahk on tavaliselt suitsetajatel ja mõne sisehaiguse korral.

Foto: Pexels

• Mõned ravimid ei sobi suvel tarvitamiseks, sest muudavad naha päikese suhtes tundlikuks ja võivad põhjustada päikeseallergiat.

Foto: Pexels

Teed nahale head, kui 
* kasutad kvaliteetseid ja nahatüübile sobivaid hooldusvahendeid, 
* väldid nahka kuivatavat seepi, 
* jood päevas vähemalt 1–1,5 liitrit vett (kuumal päeval rohkem), 
* kaitsed ja niisutad nahka kreemiga,

Foto: Pexels


* kasutad suvel päikesekaitsefaktoriga kreeme,
* eemaldad õhtuti näolt meigi,
* loobud suitsetamisest,
* tarbid vähe suhkrurikkaid sööke ja jooke,
* magad piisavalt.

Allikas: Tervis Plussi arhiiv