Foto: https://elements.envato.com/female-dressmaker-sews-on-serger-machine-P2NQZRU
Sisuturundus
21. mai 2019, 10:36

Kodus õmblemine on hea masinaga lihtne

Kui leiad, et riiete pisiparanduste tegemine on sulle jõukohane, siis on õmblusmasin hea investeering – see tasub end mõnel juhul juba paari-kolme kasutuskorra järel igati ära. Manuaalsed, poolautomaatsed, arvutipõhiste programmidega masinad... mille vahel ja mille järgi valida?

Ühiseks jooneks on neil see, et kõik teevad pisteid, mille tulemusena saab niidiga omavahel ühendada vajalikke riidetükke. Millised on sinu vajadused? Mõtteid jagab suure õmblusmasinate valikuga e-pood Kaup24.

Erinevate hindade ja võimalustega

Hinnad algavad sajast eurost ning isegi lihtsamad seadmed võimaldavad üsnagi palju tegevusi. Soodsamate masinatega nagu sellel lingil Singer 3321 saab mitte nii hästi istuvaid riideid parajaks vurada, tõmblukke vahetada, pisiparandustöid teha ja loova lähenemise korral anda ka väikseks jäänud rõivastele laiendavaid lisasid. Enam pole mingit probleemi luua omavalitud kangast silmapaistvaid rõivaid! Samuti ei pea õmblemisteenust kasutama, kui soovid koduinterjööri tuua uusi kardinaid või voodilinasid.

Kui hinnaskaala on vahemikus 200–400 eurot, siis lisandub masinatele erinevaid funktsioone. Enne ostuotsuse tegemist tuleks selgeks mõelda oma esmased vajadused ja seejärel natuke mõtiskleda ka sellele, kas oleksid huvitatud uute oskuste omandamisest. 400 eurost ülespoole leiab kodukasutusse juba imelisi masinaid nagu Janome TXL607.

Millist õmblusmasinat valida?

Mõtle ja kaardista, kui tihti sul on vaja õmmelda. Harvem kasutaja võiks teha valiku manuaalse ja poolautomaatse abilise vahel. Kui oled sagedasem õmbleja või plaanid selleks saada, siis võiks juba panustada nutimaailmale omaste lisafunktsioonide olemasolule. Mõned mõtlemiskohad enne ostuotsuse tegemist.

Soovitud pistete programmide hulk

Lihtsamatel õmblustöödel piisab igati üheksast erinevast õmbluspistest. Baaspisted on reeglina erinevate otse õmblemise pistepikkuste reguleerimised, siksak, varjatud õmblus, nööpaugupiste ja hea oleks, kui masinal on ka overlokiõmblus.

Kõrgemas hinnaklassis oleva arvutipõhise õmblusmasinaga, millel on graafiline infoekraan ja lai tööpind, saab teha isegi üle 200 erineva tava- ja dekoratiivpiste. Neid saab pöörata, suurendada, ühendada ning masina mällu programmeerida.

Näiteks hinnavahemikus 200–400 eurot on valida rohkelt nutikaid masinaid, mis pakuvad palju lihtsustavaid ja loovaid funktsioone. Kallimate osas valik laieneb veelgi. Tuleb läbi mõelda, milliseid masina võimalusi sa ka päriselt hakkaksid kasutama.

Milliste materjalidega töötama hakkad?

Mõtle materjalide peale, mida soovid õmblustöödes kasutada. Kas tahad õmmelda pretensioonitutest materjalidest rõivaid, voodipesu, kardinaid? Või teha ka õrnadest või paksematest materjalidest õmblusi, luua näiteks lapitehnikaga keerulisemaid töid? Silmas tuleb pidada seda, et valiksid masina jaoks õiged niidid ja nõelad – on ju olemas eraldi nõelad näiteks mööbli- ja teksariide, naha, trikotaaži ja siidi jaoks. Enamasti on ka lihtsamal universaalmasinal kaasas sellised lisaseadmed nagu luku- ja nööpaugutald. Osa tarvikuid aga, näiteks peitlukutald, tuleb juurde osta või tellida. Enne lisatarvikute ostmist või tellimist tasub uurida, kas need masinale ikka sobivad.

Veelgi targemad masinad on täiustustega, mille puhul nõela surve muutub vastavalt materjali paksusele, et nõel ei takerduks paksemate kohtade peal.

Tikandite võimalused

Tänapäevased kodukasutusse mõeldud poolautomaatsed õmblusmasinad omavad lisaprogramme, mille abil luua tekstilisi tikandeid. Programmiga saad valida nii tähestiku kui ka numbreid nullist kuni üheksani. Targemal mudelil on tähestiku osas eri kirjastiile pakkuda. Pööra tähelepanu ka sellele, kas valitud tikandit saab mälusse panna. Täisautomaatsete õmblusmasinatega võib kauni tikandi luua mälupulgalt sisestatud pildi järgi – või parimatel juhtudel otseühenduses arvutis oleva failiga.

Lisamugavused ja hooldus

Kui kasutussoovid on kaardistatud, oleks hea pööra tähelepanu mugavusele. Milline on valgustus ja tööpinna suurus? Kas vajaksid varrukate ja taskute õmblemiseks eraldi töölauda? Vii end kurssi, kui lihtne või keeruline on oma abilist hooldada. Hooldusõpetused on leitavad kasutusjuhendis. Osal masinatel on õli juba sisse pandud ja masin võtab sealt ise vastavalt vajadusele. Odavama hinnaklassi õmblusmasinad vajavad reeglina süstikmehhanismi manuaalset õlitamist.

Kuhu tekitada õmblusnurk?

Väiksema kodu korral võib õmblusnurga tekitada elu- või magamistuppa. Loomulikult vajad selleks piisavalt suurt lauda ja lähedal mahukaid riiuleid kangaste jaoks. Üks võimalus on panna õmblusmasin ka majapidamisruumi – tõenäoliselt on suuremas toas ka selle seadme jaoks piisavalt ruumi. Majapidamisruumi targast kasutusest saad lugeda Õhtulehe teisest artiklist. Anna Lutteri blogis on kasulik artikkel töötoa tegemisest.

Kas oled otsustanud oma uue õmblusmasinaga koostööd tegema hakata? Tore! Meie viimaseks soovituseks oleks, et loeksid enne masina kasutamist kasutusjuhendi hoolega läbi. Säti abiline paika ning saadki kohe hakata masina kõiki funktsioone proovima.. ja muudkui õmblema, õmblema, õmblema!

https://elements.envato.com/female-dressmaker-sews-on-serger-machine-P2NQZRU