Foto: Mati Hiis
Blogid
18. mai 2019, 00:06

Kuidas natside peaideoloog kodulinnas külas käis (12)

Tallinna poiss Alfred Rosenberg oli Läti juurtega isa ja Prantsuse hugenottide järeltulijast ema laps, lõpetas Peetri reaalkooli (praegu Tallinna reaalkool) ja abiellus Riia polütehnikumis arhitektiks õppides saksastunud jõuka töösturiperekonna (Tallinna kilud) pikapatsilise tütre Hilda Leesmanniga. Revolutsioonipäevil olid nad Peterburis, kus jäine talv tõi Hildale tuberkuloosi. Vanemad saatsid ta Šveitsi ravile. Alfred oli seeaeg Tallinnas, õpetas joonistamist Gustav Adolfi gümnaasiumis ja toomkoolis.

Pidanud mustpeade majas 30. novembril 1918 ettekande „Marksism ja juudid“ sõitis ta samal ööl Saksamaale, kus liitus natsionaalsotsialistidega ja oli varsti partei peahäälekandja Völkischer Beobachter peatoimetaja ning natsiideoloogia teooriaraamatute autor. Kui Hilda Šveitsist tema juurde jõudis, olid nad teineteisest mõttelaadilt kaugel. Tuli lahutus. Alfred tsiteeris hiljem endist abikaasat: vahest sain Rosenbergi pisut aidata, kui ta oma teed otsis.

Tallinna tuli Rosenberg uuesti täna 1942. aastal. Juba natsi-Saksa idaalade riigiministrina. Eesti Sõna kirjutas visiidist ülistavalt, aga kuivalt ning nii pole teada, millised tunded teda sünnilinna nähes valdasid. Eestlased kavatses ta küll siitmailt minema küüditada.