KAS BLOKKIDA VÕI MITTE? See, kas pärast lahkuminekut tasub kõik virtuaalsed sidemed läbi lõigata, sõltub väga palju olukorrast. Kui eks pommitab tüütute sõnumitega või ahvatlus tema iga sammu jälgida ei anna asu, võib see osutuda vajalikuks.Foto: Vida Press
Suhted
27. aprill 2019, 00:01

Virtuaalne koristuspäev pärast lahkuminekut: ülereageerimine või hädavajalik abinõu? (2)

Vanasti oli suhtele punkti panek lihtne: mõlemad võtsid enda maise vara ühes ja läksid oma teed. Tänapäeval seob paare lisaks ühisele elupinnale ja materiaalsele varale sageli tihedalt ka sotsiaalmeedia – kõik need pildid ja mälestused... Mida teha lahku minnes, kas kustutada või lausa blokkida endine kallim suhtlusvõrgustikes või olla virtuaalselt sõbrad edasi?

Linda (25) jättis enda eelmise kavaleri Facebooki sõbralisti alles, kuna lahkuminek oli viisakas ja noored otsustasid sõpradeks jääda. Peagi tabas naine end aga ekskallima järele luuramast ning mitu korda päevas mehe profiilil uitamast.

„Üks asi oli see, et ma vaatasin pidevalt ta vanu pilte ja tuletasin ise nutta tihkudes meie häid aegu meelde. Teiseks jälgisin pingsalt, kas ta on teinud uusi postitusi ja kas mõni võõras naine on neid laikinud,“ meenutab Linda.

Kuud läksid ja Linda oli äpardunud suhtest juba vaikselt üle saamas. Ühel päeval ilmus tema uudisvoogu aga noormehe postitus. Too oli pildil oma endise elukaaslasega, kes tal enne Lindat oli olnud. Lisaks oli ta postituse juurde märkinud, et tunneb end armununa.

Torkavvalus pilt ja ahistavad sõnumid

„Kuigi ma olin enda meelest eluga edasi liikunud, ajas see postitus mind kohutavalt vihaseks,“ tunnistab Linda. Ei ole just tore näha, kuidas endine kaaslane Facebookist sulle oma uue (vana) väljavalituga vastu naeratab, nendib ta mõrult.

Linda sõnul on seegi üsna valus, kui hakkad päev pärast suhte lõppu sotsiaalmeediast eksi sõpru kustutama, kuid avastad siis, et nad on sind juba ise ära kustutanud.

„Igatahes on kõige parem pärast lahkuminekut kõik sidemed eksiga ära lõigata ja ta igal pool blokkida,“ on Linda nüüd veendunud.

Karmel (35) on samuti kindel, et suhte lõppedes on ainuõige otsus igasugune suhtlus katkestada. See tähendab ka inimese sotsiaalmeediast kustutamist. Ta märgib, et kui elukaaslasega on ühiseid lapsi, tuleb teha erand, aga muidu mitte.

Karmel meenutab, et ehkki ta on ise võimalusel alati eksi enda sotsiaalmeediakontaktide hulgast kustutanud, jäi üks mees kunagi hoopis teda luurama. „Ta märkas, et olin ta Facebookis sõprade seast kustutanud, ja saatis mulle sõbrakutse. Muidugi ma ei võtnud seda vastu,“ kirjeldab Karmel üsna inetult kulgenud lahkumineku jätkusaagat.

Kui ta hullunud eksi sõbrakutsest keeldus ja ta hoopis blokkis, hakkas too Karmeli sõbrannadele ja pereliikmetele sõbrakutseid saatma ning neilt uurima, miks Karmel küll teda väldib. Asi lõppes sellega, et ka Karmeli sõbrad olid sunnitud mehele bloki panema, kuna virtuaalne ahistamine ei lakanud. Pärast mitut kuud mees siiski rahunes ja Karmel ei ole temast aastaid midagi kuulnud.

Klammerduvaid ekse siunanud mees klammerdus ise

Melissa (24) suhe sai ootamatu lõpu – kaaslane jättis ta suurema selgituseta maha ja teatas lihtsalt, et kavatseb nüüd oma teed minna. Enda asjadki oli ta juba aegsasti kokku pakkinud ja ära viinud.

Vaid mõni minut pärast seda, kui noored olid tänaval eri suundades kõndinud, tahtis Melissa mehele Facebookis kirjutada. Üllatusega märkas ta, et too on jõudnud ta juba ära blokkida. Ka telefon andis kinnist tooni. Sellest järeldas Melissa, et kaaslane oli tõkestanud ka tema numbrilt tulevad kõned.

Elu keerdkäigud viisid Melissa oma eksiga veel mõneks kuuks kokku. Neiu ei saanud jätta pärimata selle kohta, miks kaaslane kohe nii agaralt igas kanalis suhtluse läbi lõikas. Seepeale vastas too vaid, et tal on palju kogemusi klammerduvate eksidega, muu hulgas sellistega, kes hakkavad talle purjuspäi endast pilte saatma. „Ma ei osanud selle peale midagi öelda. Arvasin, et ta kelgib niisama,“ meenutab Melissa.

Kui noored lõplikult lahku läksid, ei blokkinudki mees enam Melissat ära, eemaldas ta ainult enda Facebooki sõbralistist. „Ma otsustasin, et see suhe on nüüd tõesti läbi ja mina ennast kindlasti talle kirjutamisega või tema sotsiaalmeedia kontodel luuramisega alandama ei hakka,“ seletab Melissa. Suur oli tema üllatus, kui eks temaga ise mõne aja pärast ühendust võttis, et head naistepäeva soovida.

Melissa vastas Messengeris saadetud sõnumile lakooniliselt. See andis mehele kummalisel kombel ainult hoogu juurde ning nüüd hakkas ta juba korra või paar nädalas Melissale üsna sisutühje sõnumeid läkitama. „Ükskord rääkis ta midagi oma sugulase sünnipäevast, teinekord kaalukaotusest,“ jutustab Melissa. „Ma üritasin talle küll viisakalt ja lühidalt selgeks teha, et ta elu ei paku mulle enam pinget, aga ta jäi ikka kirjutama.“

Viimaseks piisaks karikas oli see, kui eks hakkas ühel õhtul Messengeris Melissa ees kelkima, kui palju juhusuhteid tal on pärast nende lahkuminekut olnud. „Kostitasin teda mõne krõbedama sõnaga ja blokkisin ta ära. Kaua võib,“ ohkab Melissa.

Ta oletab, et kuna tema ei hakanud mehele pärast lahkuminekut järele jooksma, nagu tolle endised kaaslased väidetavalt olid teinud, siis hakkaski eks ise ühendust otsima. „Ilmselt ei osanud ta oodata, et ma tõepoolest ei taha temast enam midagi kuulda ja et kõik maailma naised ei jooksegi tal sabas,“ arvab Melissa.

Vahel aitab ka kannatlik eiramine

Kaarel (38) ei näinud põhjust, miks ta peaks pärast suhte purunemist endise kallima sotsiaalmeedias kustutama ja blokkima. Tema arvamus muutus aga siis, kui üks südamevalu käes vaevlev kallim hakkas talle pärast lahkuminekut iga päev Facebookis kirjutama.

„Lahkuminek oli viisakas, aga tema jaoks oli see vist palju raskem kui mulle. Alguses kirjutas ta vähem, aga lõpuks hakkas ta mulle isegi luuletusi saatma,“ meenutab Kaarel kerge kohmetusega.

Siiski ei söandanud ta ekskallimat Facebookis blokkida. Selle asemel hakkas ta tolle sõnumeid eirama või vastas väga pika viivitusega ja lühidalt. Seepeale rahunes naine mõne kuu pärast maha ja kustutas hoopis ise Kaarli enda Facebooki sõprade seast.

Nipid lahkuläinutele: mida sotsiaalmeedias vältida

Ära kuku saripostitama.

Üks põhivigu on tavapärasest tihedam postitamine, et tuttavad (sealhulgas ka eks!) näeksid, kui imeliselt (või näruselt) vallaliseelu sujub. Seda tajutakse igal juhul tähelepanu kerjamisena ja kriitika on viimane asi, mida sel ajal vajad.

Ära tee mustavaid postitusi.

Kujutle, kuidas sa end tunneksid, kui kuuleksid, et eks postitab oma Facebooki sõpradele sinu teadmata sinu kohta mõnitavaid remarke või kurdab, kui hirmsasti sa talle haiget tegid. Kui sellised pursatused ka ajutiselt olemise paremaks teevad, siis tulevikku vaadates saad end tunda paremini, kui jääd väärikaks.

Ära luura ekskallima järele.

Kui plaanite mingil määral suhtlema jääda, siis pole tarvis eksi (ning tema pereliikmeid ja sõpru) kohe kustutada ja blokkida. Näiteks Facebookis saab valitud kasutajate postitused soovi korral ajutiselt peita. Halb mõte pole ka sotsiaalmeediast veidi puhata. Kui aga kiusatus endise partneri pilte ja postitusi sirvida ning nendest vastamata küsimustele vastuseid otsida on liiga painav, on targem virtuaalsõprusest loobuda.

Allikad: sweetyhigh.com, eharmony.com