Foto: Erki Pärnaku
Inimesed
23. aprill 2019, 13:32

Siiani raske sellest rääkida! Tõnu Aav meenutab laste juurest lahkumist: see oli pisaraterohke periood (16)

Näitleja Tõnu Aav ei taha tänaseni rääkida pisaraterohkest perioodist 1973. aastal, kui ta pidi pärast lahutust jätma oma pojad Lauri ja Ardi nende ema Irja hoolde.

Palju on üles kasvanud Tõnu Aava loetud "Onu Remuse juttude" kuulates, kuid Lauri ja tema vend Ardi neid paraku õhtuti elavas esituses kuulda ei saanud. "Ma millegi pärast arvan, et see olukord ei oleks olnud teistsugune ka sel juhul, kui me oleks igapäevaselt tol ajal koos elanud. See Remuse juttude lugemine oli ju ka ikkagi töö," sõnas Tõnu poeg Lauri Vikerraadio saates "Käbi ei kuku" antud intervjuus. "Ma isegi ei osanud igatseda selle järele. See on töö, mida näitleja teeb ja mulle on alati tundunud totakas see küsimus, mida minult lapsena koolis küsitud, et "kas isa kodus nalja ka teeb?" No miks ta peaks tegema? See on ju tema töö. Korstnapühkijad ju kodus vabal ajal korstent ei puhasta."

"Eks loomulikult see situatsioon häiris mind väga palju. Sel ajal ei osatud sellistele lahkuminekutele vaadata nagu tänapäeval. See ei olnud tegelikult tore, aga samas me saime kogu aeg kokku. Aga ega ma koolis väga palju sõpradele sellest rääkida ei tahtnud," nentis Lauri.

"Ma elasin õudselt läbi seda. Ma isegi ei tahaks sellest rääkida, see oli üks nii pisaraterohke periood. See, et sa ikkagi pead ära minema," tunnistas Tõnu Aav. "Lohutasin end sellega, et nemad olid vähemalt kahekesi. Nad said kahekesi mind taga rääkida ja süüdistada. Üksikul lapsel on see palju raskem, kahel lapsel on vist pisut kergem – nii vist ei saa üldse selle kohta öelda, sest on maailma lõpp nii või naa."

"Lapsele on seda raske selgitada, aga tõenäoliselt tuleb ka sellest aru saada, et kui lapsevanemad lahutavad, siis jäävad nad sellest hoolimata emaks ja isaks ning seda ei saa neilt ära võtta," tõdes Lauri. "Kui nad ühel hetkel on otsustanud, et nad koos ei ela, siis ma usun, et see on kindlasti mõlema jaoks põhjendatud ja neil on lihtsam oma eluga edasi minna."