Foto: Everett Collection / Vida Press
Inimesed
23. aprill 2019, 08:57

Miks ei tahtnud Jackie Kennedy oma abikaasa verega kaetud kostüümi seljast võtta?

Jacqueline Kennedy oli küll Ameerika esileedi, ent tavaliselt hoidis ta poliitikast distantsi. Pärast John F. Kennedy mõrva jättis Jackie selga aga oma abikaasa verega kaetud kostüümi, et edastada maailmale sõnum.

1963. aasta augustis tuli ilmale enneaegne poeg Patrick Bouvier Kennedy, kes suri kaks päeva pärast sündi. Ta oli lapse surmast löödud, kuid nõustus siiski koos John F. Kennedyga Texasesse sõitma, kirjutab Biography.com. 22. novembril sõitis paar avatud katusega limusiinis läbi Dallase, kui järsku käisid lasud. Üks kuul tabas presidendi selga, teine pead ning auto tagaistmel tema kõrval istunud Jackie kostüümile lendas nii mehe verd kui ka ajusid. John F. Kennedy toimetati koheselt lähedal asuvasse Parklandi haiglasse. Tulistamise ajal teises sõidukis viibinud asepresident Lyndon B. Johnson ja tema abikaasa Lady Bird kiirustasid samuti sinna. Jackie põlvitas verisel põrandal ja palvetas oma abikaasa elu eest. Tema vigastused olid aga nii rasked, et kell 13.00 kuulutati pärast arstide ponnistusi president surnuks.

Jackie sõitis hiljem koos oma abikaasa kirstuga lennujaama. Lennukist leidis ta eest puhtad riided. Naine pühkis näo puhtaks, kuid hetk hiljem ta kahetses oma tegu: "Miks pesin ma vere ära? Oleksin pidanud selle sinna jätma; vaadaku, mida nad tegid," meenutas Jackie hiljem ajakirjale Life antud intervjuus. Jaqueline keeldus riideid vahetamast ja kandis oma abikaasa verega kaetud kostüümi terve ülejäänud päeva. Endine esileedi mõistis, milline võim on fotodel sõnumite edastamiseks. Oma verist kostüümi kandes tuletas ta kõigile meelde presidendi jõhkrat mõrva. Teel Washingtoni istus Jackie oma abikaasa kirstu kõrval. Talle pakuti võimalust astuda lennukist maha ilma piltnike silma alla sattumata, kuid ta keeldus. "Astume tavapäraselt maha. Tahan, et nad näeksid, mida nad tegid," lausus proua Kennedy. 

Foto: Cecil Stoughton

Parempoolsed vastased põlgasid asjaolu, et John F. Kennedy oli katoliiklane, neile ei meeldinud tema ettepanekud ja nad vihkasid tema toetajaskonda. Jackie oli oma silmaga näinud, kuidas Johni ei sallitud ja ta uskus, et just parempoolsed vastased mängisid tema mõrvas suurt rolli. Arvatavasti oli just neile mõeldud ka Jackie sõnum "Tahan, et nad näeksid, mida nad tegid." Kui selgus, et Kennedy mõrva eest arreteeriti Lee Harvey Oswald, oli Jackie öelnud: "Ta ei saanud isegi rahuldust surra tsiviilõiguste eest. See pidi olema mingi rumal väike kommunist."

Jackie viibis oma abikaasa surnukeha kõrval kella neljani hommikul. Pärast seda sõitis ta koos kirstuga Valgesse Majja. Alles siis läks ta oma tuppa ja vahetas riideid. Šokeeritud teenijanna asetas need kotti. Jackie kandis saatuslikul päeval roosat kostüümi. Seda on korduvalt nimetatud Chaneli kostüümiks, kuid tegelikult on see Ameerikas valminud originaalist palju odavam koopia. Chaneli peadisainer Karl Lagerfeld spekuleeris oma elu ajal, et tõenäoliselt oli tegemist naised ihudisaineri Oleg Cassini kätetööga. Esileedi lasi sageli ajakirjadest nähtud tippdisainerite loomingut Cassinil järgi teha.

Mitu kuud pärast hirmsat roima saadeti verega kaetud kostüüm, särk, sukad ja kingad USA rahvusarhiivi. Neid hoitakse sealses seifis tänase päevani. Kostüümi juurde kuulusid ka kübar ja kindad, ent neid arhiivile ei antud ja nende asukoht on teadmata. Washingtonis asuvale arhiivile Jackie riided kinkinud Kennedyte tütar Caroline Kennedy nõudis aastal 2003, et neid ei saa enne saja aasta möödumist näitusele panna. 

Foto: Reuters/Scanpix