Foto: Mati Hiis
Blogid
11. aprill 2019, 00:07

Kuidas poeröövlid ka Eve Kivi vara viisid (2)

Öö oli olnud tuuline ja hommikulgi oli mitu kraadi külma, kui Tallinnas oli poole üheteistkümne paiku Dunkri tänava juveelikaupluse müüja poe valvest maha võtnud. Poodi jõudis ta astuda, aga turvamees tema selja taga enam mitte. Oli 11. aprill 1998.

Kaks ootamatult tulnud meest võtsid turvaja selja tagant haardesse, haarasid ta püstoli ja sidusid müüja ning turvamehe käed kleeplindiga kinni. Letid tehti tühjaks – peamiselt rabati kaasa briljantidega käeketid – ja takkapihta jäi seif ilma selles olnud varast. Muu hulgas olid tolles Mary Gold juveelikaupluse varamus ka näitlejatar Eve Kivi raha ja väärisesemed. Röövlid lahkusid kähku hoiatades, et tagauks on mineeritud ja pole mõtet politseisse helistada. Ohvritele röövlite välimus meelde ei jäänud. Müüja oletas, et üks olnud politseivormis.

Esiti hindas kriminaalpolitsei poele tehtud kahju suuruseks ligi kolm miljonit krooni, aga kohtus väitsid eksperdid selle olevat vaid 1,4 miljonit. 

Kui nelja aasta pärast röövijad ja nende aserist „tööandja“ kohtu ette astusid, tuli välja, et turvamehega oldi varakult kokku lepitud. Seepärast too vastu ei hakanud ja andis kuulekalt röövlitele oma püstoli. Politseimundrit röövlitel siiski ei olnud. Ühel oli küll korravalvuri töötõend taskus.