BLOWFoto: Ylenia Cuellar.
Kultuur
10. aprill 2019, 12:59

Eesti ainus rändav kultuurifestival Võnge avalikustas veel neli juubelifestivalil ülesastuvat artisti

14.-15. juunil leiab juba viiendat aastat aset kultuurifestival Võnge, mille eripäraks alati looduskeskne toimumispaik, maitsekas artistinimistu ja hubasus. Erinevad lavad asetsevad mõnusalt looduse rüpes, seeläbi luuakse külastajate ja artistide vahel intiimne kontakt ning tuuakse muusika ja loodus inimesele lähedale. Sel aastal tähistab Võnge juubelit Lääne-Virumaal, mereäärsel Altjal.

Artistinimistusse lisandus täna neli värsket nime, kelleks on BLOW (Prantsusmaa), Douglas Dare (UK), Vaiko Eplik & Eliit ja Puuluup. Varasemalt on juba välja kuulutatud Miljardid, Eugénie (Prantsusmaa), Gram-Of-Fun, Kadri Voorand & Andre Maaker, Duo Ruut, Fil Bo Riva (Itaalia), Lexsoul Dancemachine, Curly Strings, Chris Noah (Läti) ja Arno Tamm.

BLOW (Prantsusmaa)
Võrgutav elektrooniline pop-kosmos, milles on segunenud sürreaalne lüürika, unelmalaadsed helimaastikud ja teravad kitarrikäigud. Kõikidel liikmetel on rokkmuusikataust, mis seletab seda erilist sümbioosi elektroonika, popi ja tummiste rokielementide vahel. Üle 5 miljoni kuulamise Spotifys lool “Fall In Deep”ja “You Killed Me on the Moon” loo kasutus Citroëni reklaamkampaanias annavad märku nende eripärast ja kütkestavusest.



Douglas Dare (UK)
Elegantsetel klaveripõhistel lugudel kummituslikult liuglev vokaal on Douglas Dare’le toonud võrdlusi James Blake'i ja Thom Yorke’ga. 2014. aastal ilmunud debüütalbum "Whelm" viis Douglase maailmatuurile - soojendades esialgu artiste nagu Ólafur Arnalds, Nils Frahm ja Frink, ning seejärel andes ise soolokontserte üle Euroopa. Douglase viimane album “Aforger" sai miksitud ikoonilises Abbey Road helistuudios. Albumile annavad eriliselt tooni puhkpilliorkester ja koor, lüüriliselt on see ilus ja haavatav. "Aforger" on heliteos, milles uurib Douglas piire reaalsuse ja fiktsiooni vahel, sidudes neid mõtteradu visuaalselt ka enda kontsertidesse.



Vaiko Eplik & Eliit
Koguni kümme sooloalbumit välja andnud kodumaine andekus koos hinnatud muusikutest koosneva bändiga. Vaiko Epliku panus Eesti muusikasse on hindamatu. Märtsis ilmus tema uus singel “Tetris”, mis annab vihje peagi ilmuvast järjekordsest albumist.


Puuluup
Modernne folkloor terakese sürrealismiga - nii on vana ja uus duo muusikas kokku saanud. Mängitav Hiiu kannel esindab traditsiooni ja folkloori, mis kantakse efektiblokkide ja luuperite abiga kaasaega. Lüürika ja meloodia on mikstuur muusikalistest mälestustest ja inspiratsioonist. Viimane võib tuleneda nii Poola teleseriaalist, Eesti pungist kui ka Vormsi toidust. Äsja pärjati duo Eesti Muusikaauhindadel Aasta Folkalbumi tiitliga.



Võnge tähistab suvel oma viiendat sünnipäeva ning jõuab esmakordselt Lääne-Virumaale. Võnge 2019 toimub reedel ja laupäeval, 14. ja 15. juunil Tallinnast 90 km kaugusel asuvas maalilises Altja rannakülakeses. Kahe pika päeva jooksul astub otse looduse rüppe istutatud poeetilistel lavadel üles paarkümmend erinäolist artisti ja DJ-d. Lisaks muusikale ootavad külastajaid kultuuri-, kunsti-, filmi-, maitseelamused, joogatunnid, lasteala ning muidugi haruldaselt mõnus mereäärne festivalimelu. Kuni 15aastastele (k.a) on sissepääs koos pileti ostnud täisealise saatjaga tasuta. Festivalile lubatakse tulla ka hästi käituva koera või mõne muu lemmikloomaga.