Foto: Mary Evans/ Scanpix
Kultuur
25. juuli 2019, 15:15

KUULA | See on ainus Paul McCartney kirjutatud biitlite lugu, mille kohta John Lennon komplimendi tegi! (1)

Ansambli The Beatles algusaastatel olid Paul McCartney ja John Lennon äärmiselt lähedased. Nad istusid sageli ninapidi koos, kirjutasid lugusid ja laulsid. Kuna McCartney panust oli raske Lennoni omast eristada, siis mitmete biitlite suurimate hittide puhul on vokalistidena märgitud mõlema mehe nimi.

Juba enne kuulsuseni jõudmist leppisid John Lennon ja Paul McCartney kokku, et nende loodud laulude autorina lähevad kirja mõlema nimed. Tegelikult oli neid neid laule, mille loomises mõlemad võrdselt osalesid, vaid paarikümne ringis. Paraku mida aeg edasi, seda jahedamaks nende suhted muutusid ja fännid nägid, kuidas andekad muusikud hakkasid kulgema erinevaid teid mööda. Paul McCartney sõnul mängis olulist rolli võistlushimu: "Tema kirjutas laulu "Strawberry Fields" ja mina läksin seejärel kirjutama lugu "Penny Lane", et üksteisega võistelda. See oli aga sõbralik konkurents." Kuigi mehed imetlesid üksteise loomingut, polnud neil kombeks komplimente teha.

Aastal 2018. antud intervjuus ütles Paul McCartney, et terve koos musitseeritud aja kiitis John Lennon vaid ühte tema kirjutatud pala, kirjutab The Cheat Sheet. Lugu oli nii hea, et isegi Lennon pidi seda tunnistama. Komplimendi pälvis nende seitsmendal stuudioalbumil "Revolver" kõlav lugu "Here, There And Everywhere". "Kohe, kui olime selle salvestamise lõpetanud, ütles John, et "See on väga hea laul, semu. Armastan seda laulu."," meenutas McCartney. "Mäletan seda hetke tänase päevani. See on üpris hale."

Järgnevate aastate jooksul muutusid meeste suhted aina teravamaks ja Paul asus taga igatsema lihtsamaid aegu. John Lennon ei saa küll enam vastuväiteid esitada, kuid Paul ütleb, et tema kiitis oma kolleegi muusikat heldemalt: "Ütlesin talle, et tema kraam on suurepärane. Tavaliselt pidin ma selleks veidi purjus olema. See aitas." Duo kirjutas koos umbes kolmsada laulu ja McCartney sõnul ei jalutanud nad üheltki laulukirjutamise sessioonilt minema tühjade kätega. 

Kõneldes John Lennoni suurimast biitlite hittloost "Come Together", avaldas McCartney kahetsust, et tema ja John ei harmoniseerinud laulu vokaalis. Selleks ajaks terendas taamal juba bändi lõppakord. Soov biitlitest lahkuda tekkis esmalt Lennonil, kuid avalikkuse ette jõudis vastava sõnumiga esimesena Paul McCartney, kes koos lahkumissõnumiga reklaamis oma värsket sooloplaati. Lennoni komplimendid ei tulnud lihtsalt, kuid Paul sai neid kahtlemata teistelt inimestelt enda ümber. Tema karjäär on õitsenud ka pärast biitlite laialiminekut, jõudes Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide muusikatabelitesse ligi 30 looga, nende hulgas näiteks "Maybe I'm Amazed", "Live and Let Die", "Pipes of Peace", "Band on the Run" ja "Silly Love Songs".

Ka teiste biitlite soolokarjääre saatis edu. Bändi trummar Ringo Starr alustas soolokarjääri albumiga "Sentimental Journey", mis sisaldas töötlusi 1940-ndate kuulsatest lauludest. Tema kõige menukam projekt oli 1973. aaastal ilmunud album "Ringo", mis tõusis mõlemal pool Atlandit plaadimüügitabeleis esikümnesse. Tema tuntuimateks soolopaladeks on "No No Song", 'It Don't Come Easy", "Back Off Boogaloo" ja "Goodnight Vienna".

Kuna The Beatles ei plaadistanud paljusid George Harrisoni kirjutatud laule, oli tal pärast biitlite laialimineku varuks juba terve hunnik avaldamata materjali. Aastal 1970 andis ta välja sooloalbumi nimega "All Things Must Pass", millest sai rokkmuusika esimene kolmikalbum. Albumilt pärines ka ülemaailmne hitt "My Sweet Lord", mis oli esimene esikohasingel eksbiitlitelt. 80ndate lõpus lõi ta koos koos Bob Dylani, Roy Orbisoni, Jeff Lynne'i ja Tom Pettyga supergrupi Traveling Wilburys. George Harrison suri ajuvähi tagajärjel 29. novembril 2001.

Võrreldes teiste eksbiitlitega oli John Lennoni muusikaline karjäär kõige kirevam. Oma esimese popihõngulise sooloalbumi "Live Peace in Toronto 1969" andis ta välja enne biitlite laialiminekut. Enne seda avaladas ta aga koos oma armastatu Yoko Onoga välja kolm eksperimentaalset ja rasket elektroonilise muusika albumit: "Unfinished Music No. 1: Two Virgins", "Unfinished Music No. 2: Life with the Lions" ja "Wedding Album". Tema edukaimaks sooloalbumiks oli 1971. aastal ilmunud "Imagine", mille nimiloost sai sõjavastaste liikumiste hümniks. John Lennon hukkus 8. detsembril 1980 oma koduväravas, kui hullunud fänn Mark David Chapman ta maha lasi.

Foto: ©TopFoto / Scanpix