Foto: National Pictures / TopFoto / Scanpix
Inimesed
8. aprill 2019, 11:38

Tõeline ebaõnn! Eksperdi sõnul poleks printsess Diana pidanud avariist saadud vigastuste kätte surema (1)

Printsess Diana lahkus siit ilmast enam kui kakskümmend aastat tagasi, ent tema surma kohta ilmub uusi väiteid ja teooriad pea iga päev. Suubritannia üks parimaid kohtuekspertiisi patolooge vaidleb värskes raamatus, et printsess poleks pidanud avariis surma saama.

30. augustil 1997 lahkusid printsess Diana ja Dodi Al-Fayed Pariisi Ritzi hotellist koos ihukaitsja Trevor Rees-Jonesiga läbi tagumise ukse, et vältida paparatsosid. Paar istus Mercedes S-280 limusiini, mida juhtis Henri Paul.

Fotograafid asusid autot jälitama. Henri Paul kihutas tunnelis kiirusega umbes 110 kilomeetrit tunnis, kuni kaotas auto üle kontrolli ja sõitis vastu Alma silla tunneliposti. Henri Paul ja Dodi Al-Fayed surid silmapilkselt, kuid printsess Diana oli veel elus ja kannatamas mitmete vigastuste käes. Diana murdis tegelikult autoavariis vaid mõned luud ja vigastas natukene üht kopsus asuvat veeni.

Kiirabile paistis tema seisund stabiilne, sest naine oli võimeline arstidega suhtlema. Samal ajal, kui kõik keskendusid printsessi ihukaitsja elu päästmisele, voolas veri vaikselt tema rinda. Kiiraabiautos kaotas Diana lõpuks teadvuse ja tema süda seiskus. Arstid andsid endast parima, et teda päästa. Pitie-Salpetriere haigla operatsioonilaual tuvastati lõpuks rebenenud veen ja seda üritati parandada, kuid kahjuks oli liiga hilja. Mitmed tunnid hiljem, 31. augustil 1997 kuulutati ta surnuks. Trevor Rees-Jones jäi avariis ainsana ellu.

Walesi printsessi surma uurinud Dr. Richard Shepherd ütleb, et tema "väga pisikene" vigastus põhjustas surma seetõttu, et see oli vales kohas peidus – sügaval tema kopsus. "See spetsiifiline vigastus on nii haruldane, et ma pole vist terve oma karjääri jooksul teist sellist näinud," kirjutab Shepherd väljaande Daily Mail veergudel avaldatud katkendis. "Diana surm on klassikaline näide sellest, mida me ütleme pea iga päev: kui oleks ainult," jätkab ekspert. "Kui ta ainult oleks ees olevat istet veidi teise nurga alt tabanud. Kui ta oleks ainult veidi aeglasemalt lennanud."