Foto: moodboard / Alamy
Suhted
5. aprill 2019, 17:40

Perenõustaja: kooselul on lootust, kuni kaasad teineteist kuulavad

Pole uudis, et lahutatud abielude osakaal on viimastel aastakümnetel tublisti kasvanud. Seda kinnitas ka California ülikooli sotsioloogide hiljuti avaldatud ülevaatlik uurimus.

Uurimusest, mis põhineb 84 riigi lahutusandmetel aastatest 1970–2008, selgub, et nelja kümnendi jooksul lahutuste määr enam kui kahekordistus. Kui algselt oli 1000 abielus inimese kohta 2,6 lahutust aastas, siis 2000ndate lõpuks juba 5,5.

Soome perenõustaja Anne Anttonen peab muutust loomulikuks. Paarisuhted ei põhine enam välisel sunnil, vaid sisemisel valikul, nendib ta väljaandele Menaiset.fi.

Paarisuhteprobleeme põhjustavad tema sõnul sageli rahamured ja see, et teineteise jaoks ei jätku aega. Kooselu õnnestumises on oma roll ka pereliikmete ja muu suhtlusvõrgustiku toel.

Kuidas otsustada, kas kriisi tüürinud suhtel on elulootust? Kui abikaasad on võimelised rääkima rasketel teemadel nii, et mõlemad tunnevad, et teine on ta ära kuulanud, siis on suhtel raskustest hoolimata lootust, innustab Anttonen. Kui aga vestlus jääb alati mõnel valusal kohal toppama ja paar ei suuda oma muresid arutada, oleks tarvis abi otsida.

Millal lootus päriselt hääbub, tunneb igaüks ära enda sees, sedastab Anttonen.