Foto: ROTA / Vida Press
Inimesed
3. aprill 2019, 12:17

Sajandi kõige vastuolulisem söör: miks ei tahtnud kuninganna lüüa Mick Jaggerit rüütliks?

Rolling Stonesi laulja Mick Jagger on alates 2003. aastast ametlikult ka söör. Tegemist on selle sajandi ühe kõmulisema rüütliks löömisega, sest rokkari nominatsiooni kohta näitasid vastumeelsust üles nii tema bändikaaslased ja fännid kui ka kuninganna Elizabeth II. Kuulduste kohaselt polnud Elizabeth nõus Jaggerit rüütliks lööma ja seda üsna üllataval põhjusel.

Aastal 2003 sai temast Sir Michael Philip Jagger, kuid tähtsat sündmust varjutas kõmu, kirjutab The Cheat Sheet. Paljude brittide meelest polnud Mick Jagger rüütliks löömist ära teeninud ja seda ennekõike seetõttu, et nüüdseks juba 75aastane rokilegend pole oma tormilistest harjumustest tänaseni loobunud. Toonase peaministri Tony Blairi otsusega Mick Jaggerist rüütel teha polnud kuulduste kohaselt päri ka kuninganna ja seetõttu ei soovinud ta tseremooniast osa võtta.

Ametliku raporti kohaselt viibis kuninganna parajasti põlvelõikusel. Kuulduste kohasel valis ta operatsiooniks aga just selle kuupäeva, et Jaggeri rüütliks löömise tseremooniat vältida. Kuninganna polnud nominatsiooniga rahul mitmel põhjusel. Muusik oli juba aastakümneid korduvalt kuningannat avalikult kritiseerinud ja korra teda isegi "ülemnõiaks" nimetanud. Samuti sahistati, et Mick Jaggeril oli kaootiline afäär printsess Margaretiga. 

Foto: Hannah McKay / Scanpix

Buckinghami palees aset leidnud tseremoonial lõi Jaggeri rüütliks hoopis kuninganna poeg prints Charles. Rolling Stonesi kitarrist Keith Richards polnud oma kolleegi autasustamisega samuti rahul. Mees näitas oma vastumeelsust üles mitmes meediakanalis ja teatas, et ei soovi mingi aadlikuga ühes bändis mängida.

David Bowie ei mõistnud samuti oma sõbra otsust see tiitel vastu võtta: "Ma tõesti ei saa aru, milleks seda vaja. See pole see, mille tõttu ma kogu elu tööd olen teinud. Pole minu koht Jaggerit hukka mõista, see on tema otsus, kuid see pole lihtsalt midagi minu jaoks." Inglismaa kuninganna soovis Bowiele anda rüütli staatust kahel korral, kuid muusik keeldus.

Brittide meelest polnud rokkstaar oma kaasmaalaste heaolu jaoks midagi märkimisväärset korda saatnud. Vaieldi, et rüütli staatuse saanud isik peaks oluliselt kaasa aitama rahva tervise ja heaolu parandamisele. Näiteks sama tiitli saanud Sir Elton John on palju tegelenud heategevusega. Tema loodud AIDSi sihtasutus on nii Suurbritannias kui ka Ameerikas kogunud üle 400 miljoni dollari. Jagger on küll koos oma bändikaaslastega mitmeid organisatsioone toetanud, kuid tema annetustest pole nii laialdaselt kõneldud. Samas ei saa eirata tema panust muusikaajalukku.

Rolling Stonesi Põhja-Ameerika turnee lükati hiljuti edasi, sest kuulduste kohaselt ootab Mick Jaggerit ees südamelõikus. Bänd teatas, et solisti terviseprobleemide tõttu tuleb neil edasi lükata 20. aprillil Miamist startima pidanud USA ja Kanada turnee. Sel reedel tehakse muusikule New Yorgi haiglas südameklapi asendamise operatsioon, kuid loodetavasti on ta juba suveks jälle vormis ning saab lavale naasta.