Foto: Envato Elements
Sisuturundus
29. märts 2019, 13:37

VALMIS PULMAPÄEVAKS: kuidas saada võitu neljast kõige sagedasemast hambaprobleemist?

Ilus naeratus algab regulaarsest hambaarsti juures käimisest ja õigest hammaste hooldusest. Kui aga enne tähtsat päeva, olgu selleks pulmad, lõpetamised või juubelid, tahad naeratuskaart veel kaunimaks teha, siis tuleb selles appi Maxilla Hambakliinik. Spetsialistid toovad välja neli kõige sagedasemat probleemi ning vastavad, kuidas neile vastu astuda. Sest me kõik tahame ju, et tähtsa päeva fotodel näeksime välja täiuslikult kaunid!

Kuidas saada hambad valgemaks?

Enne tähtsat päeva muretsetakse, et hambad pole nii valged ja puhtad kui peaksid. Kõige lihtsamal juhul aitab kliinikus tehtav hammaste puhastus ehk soodapesu ja hambakivi olemasolul hambakivi eemaldus. Soodapesu käigus eemaldatakse hammastelt pigmenteerunud laigud, katt ja muu mustus, mille tulemusena hammaste oma värv tuleb taas nähtavale. Koduste vahenditega sellist puhtust saavutada ei ole võimalik, mistõttu on kasulik lasta seda teha vähemalt kord aastas. Soodapesu järel on hambad siledad ja läikivad ja nende edasine igapäevane puhastamine lihtsam. Soodapesu ei muuda hamba oma tooni heledamaks.

Värvi saab heledamaks muuta valgendusega. Seda võib teha nii kliinikus kui ka kodus. Maxilla Hambakliinikus kasutatakse kohapeal Zoom-valgendust (zoom-lambi- ja Opalescence geeliga) ning võimalik on lasta ka laboris valmistada koduseks valgenduseks mõeldud kaped, kuhu sisse pannakse valgendusgeel. Mõlemal juhul tuleb eelnevalt hinnata hammaste ja igemete olukorda, ravida ravivajavad hambad, eemaldada hambakivi, ravida igemehaigused. Hambaproteesid (sealhulgas hambakroonid ja laminaadid), täidised ja juureravitud hambad sel moel ei valgendu, mistõttu nende asetsemine eriti esihammaste osas muudab valgendamise mõtekust. Juureravitud hambaid saab kliinikus valgendada hambasiseselt, seda teeb hambaarst.

Mõni hammas puudu – mida teha? 

Asendamise võimalusi on palju ja see valik tuleks teha lähtudes olukorrast suus, soovidest ja võimalustest. Esteetiliseima tulemuse saab implantaatidega, mis hoiavad oma kudesid kõige paremini. Implantaatidega saab asendada nii üksikuid puuduvaid hambaid kui ka taastada tervet hambakaart, kinnitades neile erinevaid proteese. Esteetilist tulemust määrab ka luu maht, igeme paksus ja kontuur, ka seda saab kirurgiliselt parandada luu- ja pehmekoe plastikaga.

Kuidas ravida lagunenud hambaid?

Kui hammas on väga lagunenud, enamus krooniosast taastatud täidisega või juureravitud, on kindlam katta hammas krooniga. See on sisuliselt sarnane keraamiline kate nagu laminaat, kuid katab kõiki hambapindu ja seda saab valmistada mitmetest materjalidest (mis erinevad nii hinna ja välimuse kui ka tugevuse poolest). Kuna hambakroon kinnitatakse hamba peale, siis selleks, et hambakroon või laminaat hammast suuremaks ei teeks, tuleb eelnevalt hammas vastavatelt pindadelt väiksemaks puurida. Seda tehakse tuimestuse all. Laboris krooni või laminaadi valmimine võtab aega mõni päev kuni nädal ja selleks ajaks kaetakse hammas ajutise krooni või ajutise laminaadiga, mis valmistatakse kabinetis kohapeal (vastasel juhul jääb prepareeritud hammas liiga tundlikuks).

Milliste meetoditega saab korrigeerida hammaste asendeid?

Võimalusi on palju ja nagu ikka, sõltub ka siin meetodi valik patsiendi soovidest, võimalustest ja suu olukorrast.

Hammaste asendite muutmistega ja hambumuse korrigeerimistega tegelevad otseselt ortodondid. Nemad sikutavad hambad breketitega teise kohta, ravides sellega nii esteetilisi probleeme kui ka hambumuse häireid ja alalõualiigese haiguseid. Üksiku hamba asendit või väiksemaid hambumushäireid saab korrigeerida ka proteetiliselt, ehk kroonide- ja sildadega juhul, kui tegemist on juba parandatud hammastega, terveid ja intaktseid hambaid asendianomaalia tõttu puurida ei tohiks. Nii mõnelgi juhul aga tuleks läbida mõlemad ravid, seda saab teha ka erinevas ulatuses ja need toetavad üksteise tulemuse püsimist või aitavad seda saavutada.

Kõigi nende probleemide puhul tuleb appi Maxilla Hambakliinik. Vaata täpsemalt SIIT! Maxilla kliinikud asuvad nii Tallinnas, Tartus kui Elvas. Vaata SIIT!