Püstijalakoomik Stewart Johnson.Foto: Robin Roots
Film
28. märts 2019, 17:26

MÄRGAKEM MEHI! Koomik kogub toetust vähikomöödiaks

Viimaseid päevi saab Hooandjas toetada komöödia „The Chuck Band Show“ valmimist. Film, mis on inspiratsiooni saanud Eestis elava USA koomiku Stewart Johnsoni võitlusest munandivähiga, heidab esimese Eesti komöödiana ilma valehäbita nalja vähi üle. Linaloo üks eesmärke on tõmmata ühiskonna tähelepanu mehi kimbutavatele vähivormidele. Tänaseks on kogutud 41 protsenti vajaminevast toetussummast.

„The Chuck Band Show“ keskmes on üks tõeline luuser. Tema naine tahab temast lahti saada, tema ebapopulaarne raadiosaade tahab temast lahti saada, isegi tema munand tahab temast lahti saada.

Eestis elav Ameerika päritolu raadio-DJ ja püstijalakoomik Stewart Johnson kehastab filmis 40aastast raadiodiskorit Chuck Bergerit. Mehe kaugeltki mitte prime time'i ajal eetris oleval raadiosaatel pole ühtegi kuulajat, mistõttu annab Chucki ülemus Hendrik (Henry Kõrvits ehk Genka) talle kahenädalase katseaja, viimase võimaluse end tõestada.

Chuckil on lisaks tööle kaotamas ka kallist abikaasat Helenat (Marta Laan), kes on otsustanud mehe maha jätta. Languse peatab veel suurem langus ehk avastus, et Chuckil on munandivähk ning, nagu ta ise ütleb – silme eest terendab oht jääda lisaks oma „ahelatele“ ilma ka oma „pommidest“.

Chuck Bergeril seisab ees teekond, kus huumori abiga tuleb eemaldada kaikad, mida elu talle kodaratesse loobib. Sõbrunenud diagnoosi saamise järel ootamatult raadiojaama juhi Hendrikuga, kes tahab teda vallandada, otsustab Chuck anda oma saatuse raadiokuulajate kätte ning olukord läheb üha ogaramaks. Peagi avastab Chuck, milline vägi on komöödial ja aususel. Sedamööda, kuidas ta eetris oma hinge puistab ja kuulajaid naerutab, saavutab tema raadiosaade enneolematu menu.

Stewart Johnson, kes on elanud Eestis üle 20 aasta ja kuulub koomikutetrupi Comedy Estonia loojate hulka, haigestus mõned aastat tagasi munandivähki, mis andis siirdeid. Haiguse väljaravimiseks oli vaja nii invasiivset kirurgilist kui ka keemilist sekkumist. Stewart pidas blogi, kus rääkis avameelselt ja humoorikalt vähist ning suhetest lähedastega. Kirjad blogilugejatelt, kes leidsid Stewarti kogemusest jõudu, andsid talle idee vähilugu ka filmiks kirjutada, et tema sõnum jõuaks võimalikult paljudeni. 

Palju on juttu naiste vähivormidest, aga mehi kimbutavad vähivormid jäävad enamasti laiema tähelepanuta. Ometi diagnoositakse igal aastal 5,6 mehel 100 000-st munandivähk ja 70–130 mehel 100 000-st eesnäärmevähk. Filmitegijate eesmärk ongi Stewarti isikliku kogemuse jagamise ja inimeste ellu naeru toomise kõrval võimendada avalikku arutelu meeste tervise ja haiguste varajase avastamise teemal.

Film valmib täielikult annetuste ja partnerite toel. Kuni 1. aprillini on kõigil, kellele Stewarti lugu korda läheb, võimalus Hooandja.ee vahendusel filmi sündimisele kaasa aidata. Film saab täie kindlusega tootmisesse minna vaid juhul, kui vajaminev summa, 10 000 eurot, kokku kogutakse.

Projektile on teiste seas õla alla pannud telesaatejuht Roald Johannson. „Arvestades, et Eesti mehe eluiga jääb endiselt Euroopa Liidu keskmisele kõvasti alla, on ülimalt oluline, et saaksime Eesti mehe lõpuks arsti juurde. Eesmärk pole meie niigi suure koormuse all ägavat meditsiinisüsteemi koormata tagajärgedega võitlemisega, vaid rõhutada just ennetustöö tähtsust,“ põhjendab Johannson.

Peale Stewart Johnsoni, Marta Laane ja Henry Kõrvitsa teevad filmis kaasa ka näitlejad Janek Joost ja Külliki Saldre, produtsent on Aet Laigu (Meteoriit). Film on inglise ja eesti keeles ning valmib eeldatavasti sel aastal.