Kolm Siberis käinud naist on tänini koos Lagle praeguses kabinetis. Seinal oleval maalill on kujutatud Lagle vanaema ja riiulil seisab Lagle ema büst. Foto: Daisy Lappard
Inimesed
25. märts 2020, 12:17

VANA KULD | Lapsena küüditatud Lagle Parek: „Mul on tänini silme ees pilt, kuidas õde ronis viimasena autole, ühe kaenla all padi ja teises petrooleumlamp.“ (6)

Täna on märtsiküüditamise aastapäev. Naisteleht otsis arhiivist välja lapsena Siberisse küüditatud Lagle Pareki meenutused.

Täna on märtsiküüditamise aastapäev. Naisteleht otsis arhiivist välja lapsena Siberisse küüditatud Lagle Pareki meenutused.

«Enne kui asun oma loo juurde, tahan öelda, et minu hinge peal on üks moment, mis teeb au just Eesti inimestele ja millest pole räägitud. Kuna mina olin laps, kui mind Eestist ära viidi, tahan selle ka ära rääkida,» alustab Lagle Parek oma meenutusi küüditamisest.

1946. aastal olid Venemaal veidi segased ajad ja siis sai äkitselt lapsi Siberist ja mujalt ära tuua, just neid, kes olid sinna viidud aastal 1941. «Nii juhtuski, et Eesti naiskodukaitsjad tõid Siberist ära kaks vagunitäit Eesti lapsi. See imeline tegu on jäänud kahjuks märkamata. Paljud emad surid toona Siberis nälga, lapsed jäid lastekodudesse. Kuidagi saadi Eesti lapsed sealt kätte ja toodi kodumaale tagasi, säilitati nende rahvus. Minu meelest väärivad need naised monumente, sest see oli vastutusrikas ettevõtmine, mis õnnestus,» alustab Parek juttu. «Nüüd aga minu lugu …»

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99