"Meelte sagedus Amazonases" esilinastus Foto: Robin Roots
Tele
20. märts 2019, 20:22

GALERII | Kinos Sõprus esilinastus seiklussari „Meelte sagedus Amazonases” (1)

Kolmapäeval esilinastus kinos Sõprus ETV2 uus seiklussari „Meelte sagedus Amazonases”.

Meelte sagedus Amazonases“ on dokumentaalsari eelmise aasta novembris toimunud ainulaadsest ja ebatavalisest rännakust sügavale Peruu džunglisse, mis tõstab fookusesse ka teised meeled peale nägemise.

Mis juhtub, kui poeet, räppar, antropoloog ja sünnist saadik pime ajakirjanik koorivad end vihmametsas metafooriliselt alasti ja paljastuvad täielikult ümbritsevale keskkonnale? Maailma tunnetamiseks on ainult üks vahend – inimese keha. Ning meeli on sellel ehk rohkemgi kui kuus.

Ka reisil ei peidetud neist ühtegi ei hotelli- ega bussiakna taha. Lõhnad, helid, maitsed, tunded – need kõik olulised. Ning paljud neist saavad selgeks siis, kui panna silmad kinni – või kui jagada rännakut kellegagi, kel ei ole neid kunagi olnud.

Kolm nädalat pura selva´t – „ehedat metsa“ – on piisav aeg, et seguneksid öö ja päev, kuiv ja märg, pimedus ja valgus, sumin ja vaikus. Lõuna-Ameerika on tuntud oma maagilise realismi poolest - fantaasia kasvab kokku tõelisega, ning ühel hetkel ei saa keegi enam aru, mis on päris, mis illusioon.

Algab kolme nädala pikkune rännak, kus tuleb õppida plaanidest lahti laskma ja maailma suurima jõe vooluga kaasa minna. Vana roostes Nümfide-nimeline laev künnab Amazonase pruunikat vett. Kuid selva pole leplik raua, kaamerate ega ka välismaalaste suhtes – tõuseb äikesetorm ja kapten navigeerib vaid välgu valgusel, üle harujõe on langenud värske puu, mootorsaag ei käivitu, vihma kallab, paadimootor väsib ning vandesõnad lendavad. Aga see kõik on vajalik, et kõike kontrollivast meelest lahti lasta ja maagilisse realismi siseneda.

Teekonnal osalesid räppar Henry Genka Kõrvits, räppar Johan Kullerkup e. Põhjamaade Hirm, ajakirjanik Jakob Rosin, Raadio 2 saate Reispass“ saatejuht Ivo Tšetõrkin, rändaja ja elamuste turundaja Kaidi Reinu, režissöör Piibe Kolka ja helikujundaja Liisa Taul.

Õhtuleht rääkis seiklusel osalenud Genka, Jakob Rosina ja Ivo Tšetõrkiniga džunglis kogetust ka pikemalt. Lugu reisimuljetega ilmub Õhtulehes järgmisel nädalal.

„Meelte sagedus Amazonases” alustab ETV2 eetris 30. märtsil kell 21.30.