ANNAB SILMAD ETTE: 81aastane Kim Sin-yeol on suurepärases vormis. Veel kaks aastat tagasi tegeles naine sukeldumisega, kuid nüüd täidab tema päevi ujumine, kalastamine ja võimlemine.Foto: dailymotion.com
Kultuur
23. märts 2019, 18:00

Maismaast ära lõigatud 81aastane proua: elan ihuüksi keset merd (15)

Lesknaine Kim Sin-yeol on Lõuna-Korea ja Jaapani vahele jäävate Dokdo kaljusaarekeste ainus elanik. Maismaast ära lõigatud proua ei kavatse sealt kuhugi kolida.

Lesknaine Kim Sin-yeol on Lõuna-Korea ja Jaapani vahele jäävate Dokdo kaljusaarekeste ainus elanik. Maismaast ära lõigatud proua ei kavatse sealt kuhugi kolida.

81aastase lõunakorealannast vanaproua abikaasa Kim Sung-do suri möödunud aasta oktoobris maksavähki. Abielupaar kolis Lõuna-Korea ja Jaapani vahel paksu verd tekitavatele saarekestele juba 1960ndatel, kuid ainsate püsielanikena elasid nad tuulte meelevallas 30 viimast aastat.

Aeg-ajalt käib Dokdol ka külalisi. Need on peamiselt tuletorni töötajad-spetsialistid, kes teenindavad vajalikke seadmeid. Periooditi ja ajutiselt satuvad saartele ka Lõuna-Korea politseinikud ning sõjaväelased, kelle ülesanne on jälgida korda ja valvata turvalisuse üle. Kohapeal elatakse mitu nädalat, kuid seejärel lahkutakse kuni järgmise korrani. Vanaproua elujärje kontrollimine nende töökohustuste hulka ei kuulu. Silma tuleb pigem peal hoida võimalikel provokatsioonidel, mille võivad korraldada Jaapani võimud. Vahel veetakse Dokdole isegi Lõuna-Korea turiste, et sellega demonstreerida, kellele saared tegelikult kuuluvad. Ajaleht The Korea Herald kirjutas, et abielupaari elamisse suhtuti Lõuna-Koreas kui «Korea suveräänsuse sümbolisse saarte üle».

Edasi lugemiseks: