OOTAMATU MAHAJÄTMINE NIIDAB JALUST: Suhteprobleeme võiks kaaslasega avameelselt arutada, et need teisele poolele ühel hetkel üllatusena ei tuleks. Ideaalis peaks lahkuminekuotsuse tegema koos. Kui see on siiski ühepoolne soov, on tähtis kohtuda silmast silma ning rääkida põhjustest.Foto: Vida Press
Suhted
16. märts 2019, 00:01

„Sinu pilet on läbi“ ehk Lahkuminek kui välk selgest taevast (5)

Alles näis kõik pilvitu, suhe algas ilusasti, kuid nüüd jätab ta su päeva pealt maha. Kas tuleb tuttav ette? Psühholoog Helle Niit ütleb, et nii nagu paarisuhet alustatakse, peaks selle ka lõpetama koos, mõlema osalemisel. „Kui suhe erinevatel põhjustel ei toimi, on tegelikult kaks valikut: otsida ühiselt lahendusi, et suhe toimima saada – kuidas tõhusamalt suhelda, ühist aega plaanida jms –, või otsustada ühiselt, et suhe on ennast ammendanud ja lahkuminek loogiline järgmine samm,“ selgitab Niit.

Helle Niit tõdeb, et paraku valitakse eelnimetatud kahe võimaluse asemel sageli varjamine, mille puhul jäetakse oma rahulolematus ja vajadused väljendamata ning ühel hetkel üllatatakse partnerit jahmatava teatega.

Psühholoog rõhutab, et kui otsus on siiski langetatud ja plaanis partnerile teatavaks teha, on ainuke võimalus teha seda silmast silma kohtumisel. Kindlasti tuleb valida sobiv hetk ja koht. Oma eelised on avalikul, kuid siiski privaatsel paigal.

Psühholoog Helle Niit. Foto: Robin Roots

„Enda otsust teisele teatades saabki rääkida ainult enda põhjustest ehk kuidas inimene oma otsuseni jõudis, mis talle suhte juures takistusteks on, kas ja mida ta olukorra lahendamiseks teha üritas. On õige ka kahetseda, et ta oma partnerile sellise sõnumiga haiget teeb, mis ilmselt ei ole olnud kavatsus,“ kirjeldab Niit.

Suhtele tõi lõpu üllatuslik solvangurahe

Keidy (23) oli kaaslasega suhtes olnud juba üle aasta, kui too ta ootamatult maha jättis. Naise sõnul oli neil olnud halvemaid ja paremaid aegu, kuid sellist lõppu ei osanud ta ette näha.

Keidyl oli oma noormehega kaugsuhe ja põhiliselt olid nad koos nädalavahetuseti. „Veel viimasel nädalalõpul enne lahkuminekut käisime teises linnas spaas ja jäime isegi ööseks hotelli. Meil olid selle reisi jooksul mõned pinged, aga üldiselt kulges kõik tavapäraselt. Käisime väljas söömas, isegi koos kaltsukas riideid šoppamas ja jalutasime käsikäes ringi,“ meenutab Keidy vaikust enne tormi.

Paar päeva hiljem läksid nad koos välja sööma. Keidy meenutab, et kaaslane oli endast väljas. „Ma küsisin, kas ta on tööasjade pärast närvis. Ta vastas eitavalt. Küsisin, mis siis viga on. Seepeale nähvas ta, et ma olen paras libu,“ kirjeldab Keidy, kelle selline avaldus täiesti tummaks lõi. „Ma polnud kunagi teda petnud. Küsisin, kas ta üldse teab, mida see sõna tähendab. Siis ta vastas, et tema pärast ma võingi teiste meestega magada. Veel ütles ta, et ega ma nagunii midagi eriti kasulikku tee ja tema sellel suhtel tulevikku ei näe,“ räägib Keidy.

Iroonilisel kombel kõlas samal ajal söögikoha kõlaritest filmi „Täht on sündinud“ romantiline tunnuslaul „Shallow“. Keidy oli seda filmi just paar nädalat tagasi koos mehega vaatamas käinud. „Nii kummaline tundus, et alles me hoidsime kinos ümbert kinni ja vaatasime pisarsilmil seda filmi ja nüüd jätab ta mu sellesama laulu saatel maha.“

Keidy üritas mehelt veel selgitusi saada, millest selline ootamatu otsus tingitud on. „Samas teadsin, et kui ma pärast selliseid sõnu teda taga nutma jääksin, siis võiksin sama hästi kohe oma eneseväärikuse vetsupotist alla lasta. Mu sõbrannad arvavad, et sellele ta mängiski: tahtis mulle nii kehvasti öelda, et ma ise enam ei tahaks temaga koos olla,“ mõtiskleb Keidy.

Noore naise meelest võiks partnerid üksteist nii palju austada, et lõpetada suhe väärikalt. SMSi teel mahajätmine või kohvikus sõimamine seda kindlasti ei ole.

Kõige totram on Keidy meelest see, et paar kuud tagasi oli ta ise mehe mahajätmist tõsiselt kaalunud, kuna ei talunud enam tolle kritiseerivat suhtumist. „Me pidime sel õhtul ta pere juurde jõuluõhtusöögile minema ja ma mõtlesin, et ma võiks praegu lihtsalt sellele asjale lõpu teha ja tema tujutsemise asemel enda perega aega veeta. Aga ma mõtlesin, et jõuluõhtul inimest maha jätta oleks liiga julm. Otsustasin teda säästa ja proovida seda suhet päästa. Oleks ikka pidanud ennast usaldama, enda tunded ja vajadused mehe omadest ette seadma,“ tõdeb Keidy.

Mees hakkas naise nutu taustal pitsat pugima

Angela (24) üks esimesi suhteid sai üsna ootamatu lõpu. Angela oli oma kaaslasega alles mõne nädala koos olnud ja nad pidid õhtu koos veetma. Õhtul saigi paar linnas kokku. Angela oli veel pitsat kaasa küpsetanud, kuna mees oli eelmisel päeval rääkinud, et tal on pitsaisu.

„Ma arvasin, et me läheme tema juurde, aga ta hakkas miskipärast rääkima, et läheme ikka minu juurde. Mina ajasin vastu, et miks ma selle pitsa siis üldse kaasa tassisin, kui me tagasi minu juurde läheme,“ jutustab Angela.

Lõpuks mindi mehe juurde. Seal polnud enam pikka juttu. Mees rääkis, et on endas selgusele jõudnud ja Angelaga suhtesse astumine oli siiski kiirustades tehtud otsus.

„See oli esimene kord, kui keegi mind maha jättis, ja mul oli tunne, et mu maailm kukkus kokku,“ meenutab Angela, kes istus jahmunult laua taga ja üritas kõigest väest pisaraid tagasi hoida. Mees püüdis talle enda otsust veel selgitada, lõpuks aga hakkas ta Angela nutu taustal pitsat sööma, sõnades: „Sorry, mul on kõht tühi.“

SMS teatas: „Sinu pilet on läbi.“

Lii (28) pidi aastavahetuse koos kaaslasega veetma. Mõned tunnid enne vana aasta lõppu läkitas mees talle aga lakoonilise sõnumi: „Sinu pilet on läbi.“ Seejärel blokeeris mees Lii täielikult, nii et viimane ei saanudki kunagi teada, millest selline ootamatu mahajätmine tingitud oli.

Ta tunnistab, et see valusa lõpuga suhe on teda aastaid kummitanud. Lisaks on Liid juhtunu tõttu vaevanud mitmed psühhosomaatilised terviseprobleemid ning ta on pidanud äkilisest lahkuminekust üle saamiseks korduvalt psühholoogi külastama.

Lii meelest on sõnumi teel mahajätmine valusaim asi, mida üks partner teisele teha saab.

OOTAMATU MAHAJÄTMINE NIIDAB JALUST: Suhteprobleeme võiks kaaslasega avameelselt arutada, et need teisele poolele ühel hetkel üllatusena ei tuleks. Ideaalis peaks lahkuminekuotsuse tegema koos. Kui see on siiski ühepoolne soov, on tähtis kohtuda silmast silma ning rääkida põhjustest. Foto: Vida Press

„Hüppasin liiga ruttu uude suhtesse.“

Risto (30) teab, et tegi endisele sõbratarile järsu mahajätmisega haiget. „Mul oli lõppenud mitmeaastane suhe, kui ma uuesti armusin. Mõtlesin, et võtame rahulikult ja vaatame, mis välja tuleb,“ meenutab Risto, kelle sõnul oli neil algul mõnus vaba olemine eriliste lubadusteta.

Peagi kolis tüdruk aga pooleldi Risto juurde sisse ning soovis noormehega iga vaba hetke koos olla. Lisaks hakkas ta aina rohkem tulevikust rääkima, samal ajal kui Risto oli enda mõtetega alles minevikus. Viimane tunnistab, et ta ei olnud oma eelmisest suhtest üle saanud ning võrdles uut kaaslast igal sammul vanaga.

„Nii ma läksingi ükskord neiule külla ja ütlesin, et ma ei suuda talle seda anda, mida ta mult ootab. Ütlesin, et mina olen süüdi, sukeldusin liiga ruttu uude suhtesse. See muidugi ei aidanud, tüdruk nuttis lahinal,“ märgib Risto. „See oli talle šokk, sest me ju tõesti ei tülitsenud ja pealtnäha polnud midagi viga. Mul oli kahju, sest ta oli väga armas inimene, aga raske oli ka valetada ja head nägu teha. Vajasin üksiolemise aega.“

„Kui partner lööb, siis tulebki kohe ära minna.“

Deivi (33) elas aastate eest koos paranoilise mehega, kes kahtlustas teda pidevalt petmises. „Kui ma sekundi pealt töölt koju ei jõudnud, sain pahandada, et kus ma olin“ meenutab Deivi. Ta lootis, et tal õnnestub ajapikku kaaslase usaldus võita, kuid ühel jaanipäeval jõi mees end purju ning pildus kõigi piduliste kuuldes Deivi suunas roppe süüdistusi. Deivi läks sõbrannaga tuppa, et seda mitte kuulda. 

Mees kolkis tundide viisi ukse taga, kord ähvardades, kord andeks paludes. „Nõrga ja kogenematuna andsin lõpuks alla ja takso viis meid koju. Terve kodutee ähvardas ta mind loomulikult edasi,“ räägib Deivi ja lisab, et õnneks tuli sõbranna nendega kaasa. Kodus jätkas mees Deivi peale karjumist. Ühel hetkel lõi ta naist ootamatult näkku.

Seepeale põgenes Deivi koos sõbrannaga vägivaldse mehe juurest ning tegi suhtele hoobilt lõpu. Naine leiab, et kui teine osapool käitub vägivaldselt, tulebki suhtlus kohe lõpetada, mitte viisakuste vahetamisele aega raisata.