Foto: Victoria Jones / Scanpix
Inimesed
29. juuli 2019, 12:25

Karm kord: loe, millised reeglid kaasnevad kuninglike peakatete kandmisega! (3)

Kuningliku perekonna etiketi kohta võiks ülikoolides olla terve kursus, sest just nii laiahaardeline see on. Neil on omad reeglid nii istumise ja astumise kui ka välimuse ja söögi kohta. Samas on siniverelistel omad eelised – näiteks saavad perekonna liikmed kanda kauneid peaehteid. Tiaara kandmine pole aga mingi naljaasi ja sellega kaasnevad omad reeglid.

Mis vahe on kroonil ja tiaaral?

"Koronett ei ole ehte, vaid regalia, millel on teatud suveräänsuse ja aadliseisusega seotud funktsioon," seletas juveeliekspert Geoffrey Munn. "Kõige rangemate reeglite järgi kannavad krooni ainult suveräänid ja nende abikaasad. Mõningaid pisemaid peaehteid nimetatakse koronettideks, kuid see on eksitav. Parem seda vältida."

Mis asi on aga fascinator ja kuidas seda kübarast eristada?

Inglased ise teevad väga selgelt vahet, mis on "hat" ehk kübar ja mis "fascinator" ehk n-ö klambri või paelaga kaunistus juustes. Eestlased seda kultuurilist eripära väga ei jaga, kuid kõige selgemini teeb kahel peakattel vahet kinnituse järgi – kui kübar istub lihtsalt peas, siis fascinator on juustesse kinnitatud.

Millal valida fascinator ja millal eelistada kübarat?

Fascinator on pidulikum peakate ja seetõttu võib neid näha kuninglike pulmade ning teiste ametlike sündmuste külalistel. Kübarat on peetud aga päevaste kostüümide juures kohustuslikuks. Kuni 50ndate lõpuni nähti daame väga harva kübarata, sest toona polnud neist saanud veel staatuse- ja stiilisümbolit. Ajad on aga muutunud ja nüüd hoitakse neid pigem ametlikeks sündmusteks. Leidub ka kohti, kus kübarate kandmine on keelatud. Wimbledonil palutakse naistel kübarat mitte kanda, sest see võib piirata teiste vaadet. Just sel põhjusel kandis ka Meghan turniiri jälgides hoopis Panama kübarat.

Foto: Mirrorpix / Vida Press

Kes võivad tiaarasid kanda?

Tänasel päeval kannavad tiaarasid ainult abielus naised ja seda ka üpris harva. Tavaliselt kantakse neid väga pidulikel sündmustel, näiteks white tie ehk valge lipsu pidudel või kombetalituse eesmärkidel. Sel põhjusel näeme me ka hertsoginna Catherine'i peas neid äärmiselt peenetel õhtustel üritustel. Kuninglikud naised saavad esimest korda tiaara pähe panna oma pulmapäeval.  Traditsiooni kohaselt laenab pruudile tiaarat kuninganna Elizabeth II isiklikult. Kui ta kuninganna poolt välja valitud tiaraast keeldub, peab ta enda valiku jaoks saama Elizabethilt loa.

Tiaara kandmise logistika

Tiaara kandmine ei ole sugugi lihtne. Mida raskem tiaara on, seda lihtsamini see peas püsib, kuid paraku kaaluvad neist vaid vähesed piisavalt palju. Lakki ei tohi tiaarade läheduses mitte mingil juhul lasta: "See tapab kallite vääriskivide tooni ja sära," seletab Geoffrey Munn. Juukselakk võib pärlitele ja türkiisile jätta ka pleki. Suur juuksepahmakas tuleb tiaara kandmisel kasuks, sest siis püsib see tõenäoliselt ka paremini paigas.

Foto: Camera Press /Vida Press