Leida Rammo Tags: Leida RammoFoto: Martin Ahven
Inimesed
12. märts 2019, 15:20

Leida Rammo: abikaasa Avo armastas mind väga – mina mitte eriti

Aprillis 95. sünnipäeva tähistav näitlejanna Leida Rammo nendib, et endise abikaasa Avo Lorentsiga armastuse avaldamiseni ta ei läinudki. "Tean siiski, et tema armastas mind väga. Mina mitte eriti," lausus Leida Naistelehele antud intervjuus.

Näitlejanna sõnul oli Avo pikka kasvu teadlase tüüpi tark mees, aga tema arukas naine. Ikka oli Leida see, kes mehele artiklite kirjutamiseks ohtrasti ideid andis. Ka siis, kui abikaasa Noorte Hääle spordiosakonda juhatas.

"Aga ta võttis napsi. Ma ei suutnud taluda, et niisugune fenomenaalse mäluga inimene, kes koostas ristsõnu kümne minutiga, ennast hävitab. Austasin teda. Ta oli mulle sümpaatne, aga ma ei kannatanud seda joomist välja. Avo proovis küll maha jätta, aga sellest ei tulnud midagi välja. Ma ei tahtnud, et meie tütar peab sellepärast kannatama," nendib naine. Ja kuigi paari teed viisid lahku, oli ikkagi just Leida see, kes mehe maamulda sängitas.

"Mis armastusse puutub, siis see on hoopis teine lugu," avaldab ta. "Olen õnnelik, et ikkagi armastuse leidsin, kuigi liiga hilja." Leida silmad on veekalkvel. Ta ei soostu kellelegi ütlema, kes see abielumees oli.

"Naistel on asju, mida nad mitte kunagi ei avalda. Isegi minu omaksed ei tea sellest," tunnistab Leida. Igatahes tunneb ta heameelt, et on seda suurt tunnet oma südames kandnud – enamik inimesi arvab, et ei teagi, mis asi see armastus on.

"Olen selles veendunud. Eriti kui näen, mida inimesed armastuseks peavad. Mõned kohtuvad oma teise poolega kohe, teised otsivad eluaeg – ja ei leia. Armastuse tunnetad kohe ära. Ma nimetaksin seda tegelikult vaimu- või hingesuguluseks," sõnab näitlejanna.

Ometi ei soovinud Leida toona teist perekonda lõhkuda ja loobus kõigest. "Sest kehtivad inimlikud seadused – lapsel peab olema isa ja ema. Ma pidin sellega arvestama. Nii raske, kui see ka oli. Aga ega see armastus, hingesugulus seepärast kadunud ole. See ei kao kunagi, kuigi teda pole enam ammu elavate kirjas. Minu jaoks elab ta siiani ja jääbki elama. Öeldakse ju, et inimene elab nii kaua, kuni teda mäletatakse. (Leida ütleb järgmised sõnad erilise rõhuga. V. L.) Armastus on ainus looduse poolt antud asi, millel on tõeline väärtus. Ainus. Kõik muu kila-kola ei loe mitte midagi."

Loe pikemalt Naistelehe intervjuud Leida Rammoga!