Suures osas maailmas on pöidla püstiajamine positiivne žest, kuid Ladina-Ameerikas, Iraanis ja Iraagis peetakse seda ülimalt solvavaks.Foto: Vida Press
Reisimine
9. märts 2019, 00:01

SEDA ÄRA KÜLL TEE! Kuidas reisil kohalikke mitte solvata? (5)

See, et islamimaades tuleb naistel oma ihu kinni katta ja seal ei maksa taldu näidata, on enamikule turistidest elementaarne. Kuid paljudes riikides võib pahaaimamatu reisisell kogemata kohalikke elanikke solvata või koguni seadust rikkuda. 

Hiina

Lase vanemal inimesel esimesena väljuda

Hiinas peetakse eakatest väga lugu. Esimesena lahkub ruumist või siseneb sinna seltskonna vanim isik. Kanna siis hoolt, et laseksid vanematel inimestel enda ees väljuda või siseneda.

Tai

Ära puuduta kellegi pead

Küllap mäletavad paljud, kuidas Tuuli Roosma lapsi reisisarjas „Meie aasta Iraanis“ põsest näpistati ehk neile plött-plött tehti. Aga Tais ja teistes budistlikes maades on teise inimese pea puudutamine tabu, sest see on kõrgeima kehaosana püha. Nii et ära patsuta isegi nunnu väikelapse pead! Tais on ebaviisakas ka avalikus kohas nina nuusata, viha või läbematust välja näidata ning söögi ajal sõrmi limpsida. Kui sa peaksid aga rahatähele või mündile peale astuma, heidetakse sind vangikongi – raha peal on kuninga nägu ning tema vastu lugupidamatuse ilmutamine on Tais kuritegu. 

Taani 

Ära töllerda jalgrattateel

Tallinnas võib mõni kurjem vanaproua sulle kepi kodaratesse susata, kui ta on otsustanud kergliiklusteele jalutama minna ja sina teda seal oma rattaga segad – jalakäija on püha! Kuid Kopenhaagenis ajavad kohalikke elanikke marru turistid, kes ei märka kõnnitee üleminekut jalgrattateeks ja jäävad ratturitele jalgu. 

Prantsusmaa

Tervita teenindajat

Kui sul on Prantsusmaal vaja kelleltki midagi paluda, alusta kindlasti tervitusest bonjour või palu andestust segamise pärast (excusez-moi). 

Indoneesia

Ära söö vasaku käega

Indoneesias, aga ka teistes Aasia ja Lähis-Ida maades kasutataks vasakut kätt kempsu- ja teistel hügieenitoimingutel, nii et vasaku käega söömine on sealkandis ennekuulmatu roppus.

Holland

Ära aja ümbernurgajuttu

Hollandlased on väga otsekohesed ning ütlevad otse välja, mis neil mõttes on. Nendega ei maksa ümbernurgajuttu teha ega pealiskaudset mula ajada. 

USA

Jäta raudselt jootraha

USA söögi- ja joogikohtades ei maksta teenindajatele enamjaolt palka, vaid nad peavad oma elatise üksnes jootrahaga välja teenima. Seetõttu on 15–20 % suuruse jootraha jätmine reegel. Kuid mitmetes maades – näiteks Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Hiinas – on jootraha jätmine halb toon. See jätab mulje, nagu arvaksid, et söögikoha omanik närutab alluvatele palka makstes. 

Ladina-Ameerika, Iraan ja Iraak

Ära vehi pöidlaga

Suures osas maailmas on pöidla püstiajamine positiivne žest, kuid Ladina-Ameerikas, Iraanis ja Iraagis peetakse seda ülimalt solvavaks. 

Brasiilia, Türgi ja Venezuela

Ära näita OK-märki

Sõrmedega OK-märgi moodustamine on neis maades vulgaarne žest. Prantsusmaal pole see küll vulgaarne, kuid tähendab, et selle adressaat on sinu silmis ümmargune null. 

Hiina, Tai ja Filipiinid

Ära söö taldrikut tühjaks

Lapsepõlvest sissejuurdunud komme taldrik ilusti puhtaks süüa tuleb Hiinas, Filipiinidel ja Tais unustada. Seal annab tühjaks söödud taldrik võõrustajale mõista, et ta pole sulle piisavalt palju toitu andnud. Hiinas võiksid kokakunstiga rahulejäämise märgiks valjult röhitseda nagu vana roomlane. 

Itaalia

Ära toida tuvisid

Veneetsia kuulsal püha Markuse väljakul võib tuvide toitmise eest trahvigi saada. Omal ajal kehtestati nende toitmise keeld, et piirata lindude arvu ja säästa ajaloolisi ehitisi sulelistega seotud kahjudest. 

Kreeka

Ära kanna kõrgeid kontsi

Kreekas on sellistel ajaloolistes paikades nagu Akropol keelatud kõrge kontsaga kingade kandmine, sest see võib iidseid monumente kahjustada.