ÕIGEL AJAL ÕIGES KOHAS: «Ma ei pannud õieti tähelegi, kuidas George minu lähedusse sattus. Ei jõudnud toimuvast õieti arugi saada, kui olin tema tugevas embuses,» on Greta ajaloolist suudlust meenutanud.Foto: Vida Press
Kultuur
9. märts 2019, 18:00

Ameeriklase surm kergitas saladuskatet maailma kõige kuulsamalt suudlusstseenilt (4)

Ameeriklase George Mendonsa surm veebruari keskel kergitas taas saladuskatet lihtsa meremehe ja medõe romantiliselt suudlusstseenilt.

Ameeriklase George Mendonsa surm veebruari keskel kergitas taas saladuskatet lihtsa meremehe ja medõe romantiliselt suudlusstseenilt.

Kui USA president Harry Truman 14. augustil 1945 teise maailmasõja lõppemisest teatas, täitusid New Yorgi tänavad sadade tuhandete rõõmujoovastuses inimestega. Ent tol päeval olid õigel ajal ja õiges kohas ajakirja Life fotograaf Alfred Eisenstaedt, USA sõjaväefotograaf Victor Jorgensen ning veel kaks kindlat persooni, kes tänapäevani kõneainet pakuvad.

Eisenstaedti meenutuste kohaselt haaras ta Jaapani kapituleerumisest kuuldes fotoaparaadi ja siirdus otsejoones New Yorgi tänavatele juubeldavaid inimesi pildistama. Times Square’ile jõudes märkas kogenud silm tohutu rahvamassi seas üht meremeest. Valges madrusemütsis noormees peatas tundmatuid näitsikuid, keerutas neid tantsurütmis ja suudles huultele. Kui õnnest särav meremees haaras enda embusesse üleni valgesse riietunud medõe ja vajutas tema suule kirgliku suudluse, klõpsis Eisenstaedt paarikesest kiiruga neli pilti. Kusjuures noored ei pannud tähelegi, et neid pildistatakse. Tol hetkel ei huvitanud ka Eisenstaedti põrmugi asjaolu, kes nad sellised on.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99