Foto: PA / Scanpix
Inimesed
1. märts 2019, 11:15

Kohtuekspert teeb kõlakatele lõpu: kas printsess Diana oli hukkudes rase või mitte? (7)

Printsess Diana lahkus siit ilmast enam kui kakskümmend aastat tagasi, ent tema kohta ilmub uusi kõlakaid pea iga päev. Üpris mitmed neist on seotud saatusliku autoavariiga ning seda ümbritsevate vastamata küsimuste ja vandenõuteooriatega – näiteks pole lõplikku kinnitust saanud väide, et printsess oli surma saades lapseootel. 

Saatuslik öö

30. augustil 1997 lahkusid printsess Diana ja Dodi Al-Fayed Pariisi Ritzi hotellist koos ihukaitsja Trevor Rees-Jonesiga läbi tagumise ukse, et vältida paparatsosid. Paar istus Mercedes S-280 limusiini, mida juhtis Henri Paul.

Fotograafid asusid autot jälitama. Henri Paul kihutas tunnelis kiirusega umbes 110 kilomeetrit tunnis, kuni kaotas auto üle kontrolli ja sõitis vastu Alma silla tunneliposti. Henri Paul ja Dodi Al-Fayed surid silmapilkselt, kuid printsess Diana oli veel elus ja kannatamas mitmete vigastuste käes. Naine toimetati Pitie-Salpetriere haiglasse, kus ta mitmed tunnid hiljem 31. augustil 1997 surnuks kuulutati.

Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix

Fayed plaanis printsessi kätt paluda

Dodi Al-Fayedi isa Mohammed Fayed on alati väitnud, et tema poeg plaanis Diana kätt paluda, kuid kuninglik perekond lasi ta ära tappa. Kirjanik Martyn Gregory on samuti öelnud, et Fayed kavatses saatuslikul ööl printsessi endale naiseks paluda ja ta käis Repossi juveeliäris ka sõrmust ostmas.

Pärast surma leiti Dodi korterist sõrmus graveeringuga “Dis-moi Oui” (Ütle mulle jah).

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters / Scanpix

Kas Diana oli hukkudes rase?

Mohammed Fayedi sõnul oli printsess Diana talle öelnud, et ootab tema poja last. Professor Angela Gallop seletas raamatus "When the Dogs Don’t Bark: A Forensic Scientist’s", kuidas uuriv üksus üritas kindlaks teha, kas Diana oli rase või mitte. Kuna printsessile tehti pärast autoõnnetust mitu vereülekannet, ei saanud nad võimalikkus rasedust vereanalüüsiga tõestada ja vastuste leidmiseks tuli kasutada hoopis tema mao sisu, kirjutab Mirror.

"Esmalt kontrollisime, kas Dianalt võetud proov sisaldab koorioni gonadotropiini (S-hCG) hormooni, " seletas Gallop. Inimese koorioni gonadotropiini süntees toimub platsenta trofoblastides alates hetkest kui embrüo on kinnitunud emakaseinale. "Teisena otsisime tõendeid sellest, kas Diana võis kasutada beebipille." Gallopi sõnul olid analüüside tulemused aga negatiivsed ja seega on üsna ebatõenäoline, et Diana võinuks avarii ajal rase olla. Ka printsessi lähedased on kinnitanud, et miski ei viidanud tema rasedusele.