Foto: Arno Saar
Inimesed
2. veebruar 2019, 18:00

FOTOD | Taavi Teplenkov armus umbes 15 aastat tagasi orhideedesse: vaata, millised iludused näitleja kodu kaunistavad!

Selle nädala Naistelehes jagab kogenud orhideekasvataja Epp Ülevaino saladusi, kuidas kooselu kuukingadega sujuvaks muuta. Tartumaal elava naise koju jõudis esimene kuuking 2013. aastal, kuid umbes viisteist aastat tagasi armus orhideedesse ka näitleja Taavi Teplenkov.

"Viisin ta koju," ütlebs möödunud kevadel Naistelehele antud intervjuus Taavi, kes oli toona just üürikorterisse elama asunud. Seda, et kodus üldse taimi ei ole, näitleja endale ette ei kujuta. Omaette elama kolides oli tal aknalaual vahalill, puisaaloe ja alpikann. Mõne aja pärast tuli vanematekodust kaasa veel kliivia ja tema enda keskkooliajal istutatud ahvileivapuu. Seejärel lisandus seesama valgete õitega kaunitar, kellest sai alguse mehe armastus orhideede vastu. Taavi ei tihanud öelda, palju sorte tal kodus on. "Kui ütlen kolm- või nelikümmend, siis see number hirmutab inimesi, nad mõtlevad: jumal hoidku, see on ju tohutu hulk! Ei ole aga nii, et nad õitsevad kõik ühel ajal ja mu elamine on lillemeri. Tegelikult pole neid palju," ütleb näitleja tagasihoidlikult. Täpset arvu ei oskagi mees öelda ja see pole tema meelest ka tähtis.

Taavi pole nõus, kui tema kohta "orhideespets" öeldakse. Ta peab end amatööriks, lihtsaks lillehuviliseks. Imetlust väärivad tõelised tegijad. Näiteks vaatab ta alati huviga kolleegi Ülle Kaljuste orhideekogu ja erilist tunnustust jagab ta näitleja Tõnu Tamme orhideede kohta. "Alguses ma jah unistasin, et mul oleks kasvuhooned, aretaks taimi, aga lilled on ikkagi mu hobi. Mul pole teadmisi, et neid õigesti kasvatada."

Taimetarkus on kujunenud ajaga. Kui vaja uut infot, loeb mees raamatust või guugeldab. Selge see, tõdes Taavi, et mida sügavamale orhideede ilma minna, seda selgemaks saab, kui vähe ta neist tegelikult teab. "Katsun vaadata, mis tingimustest see konkreetne liik on pärit, ja püüan talle samasugused tagada. Tegelikult tasub enne ostmist järele vaadata, kas sinu kodu on sobiv paik. Tsümbiidium ja masdevallia on toredad, aga nemad tavalises toas ei edene, vaja on kasvuhoonet. Õitsemiseks vajavad nad viitteist kraadi," rääkis näitleja. Masdevalliaga oli kord selline lugu, et Taavi juhtus Kuressaare lillepoes üht kummalist õit nägema. Talle torkas pähe, et on seda ühes raamatus näinud, et on olemas selline orhidee. Selgus, et Saaremaa lillepoes oligi üks selline! "Sel oli neliteist õit, imeilus! Korterit vahetades läks taim paraku välja. Otsisin uut igalt poolt, aga öeldi, et enam seda ei toodeta. Läks aega mööda ja seda olid kõik poed täis, nii et ka orhideemaailmas käivad nagu igas muus vallas trendilained."

Loe lähemalt siit!