Vilve Jürisson (paremal)Foto: Arno Mikkor
Inimesed
26. veebruar 2019, 15:30

Käsitöömeister annab vihjeid: milliseid rahvarõivaid võiks president kanda järgmise aasta vastuvõtul? (1)

Presidendipaari tänavused vastuvõtu riided valmisid käsitööna ja nende tegijateks oli viis meistrit: Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu rahvarõiva alaliidu juht ja rahvarõivameister Anu Randmaa, käsitööettevõtja ja kangakuduja Margot Marks, käsitöömeistrid ja -õpetajad Silja Nõu ning Vilve Jürisson. 

Käsitööõpetajana töötav Vilve Jürisson valis endale tänavuseks vastuvõtuks Mustjala rahvarõivad, kuigi ise sealt kandist pärit ei ole. "Õpetan rahvariideid valmistama nii Saaremaal kui ka Raplas, Laulasmaal, Tõstamaal ja Tallinnas. Neid, kes rahvariideid tahavad, on ikka väga palju. Õnneks ka noored!" rõõmustab Vilve. Tema oli ka üks presidendipaari rahvariiete valmistajaid. "Tegime Anu Randmaaga kahasse mõlemale rahvariided. Kersti kannab meie tehtud ruudulist kaapotkostüümi ja mees Kadrina vesti ning särki."

Naise sõnul oli presidendil nende poole pöördudes kindel kontseptsioon juba olemas: "Tema stilist helistas meile – võtsime kuulda ja hakkasime tegema. Mõõdud said paika, muretsesime materjalid ja siis õmblesime. Mulle meeldib, et vabariigi aastapäeval kantakse rahvarõivaid. Mulle meeldib ka see, et presidendipaar valib igal aastal kostüümi erinevast Eesti paigast." Milliseid rahvarõivaid võiks president järgmisel aastal kanda? "Lõuna-Eesti ja Pärnumaa olid eelnevatel aastatel, tänavu Virumaa. Saared on veel tegemata ja näiteks Läänemaad pole samuti olnud," mõtiskleb Vilve.

Kersti Kaljulaid Foto: Teet Malsroos

Loe presidendi vastuvõtust ja rahvarõivastest lähemalt homsest Naistelehest!