Eesti Vabariik 101, EV101 Tags: PresidendipaarFoto: Erlend Štaub
Inimesed
26. veebruar 2019, 15:09

Viie meistri näputöö: presidendipaari vastuvõtu komplektid läksid kokku maksma 3654 eurot! (56)

Pühapäeva õhtul tähistati rahvusooperis Estonia Eesti Vabariigi 101. sünnipäeva. Kui enamik külalisi eelistab glamuurseid ballikleite ja kõrgmoe hetkehitte, siis presidendipaari eeskujul kogub iga aastaga üha enam populaarsust ka rahvuslik kostüüm.

President Kersti Kaljulaid tutvustab igal vastuvõtul oma riietusega erinevaid Eestimaa paiku – kõige esimest vabariigi aastapäeva vastuvõttu võõrustas riigipea setu rahvarõivastest inspireeritud riietuses. Mullu valiti Tori kihelkonna rõivad. Presidendipaari selle aasta esindusrõivad olid sedakorda 19. sajandi keskpaiga Põhja-Eesti linnamoelised pidurõivad.

19. sajandi keskel algas eestlaste rahvusliku eneseteadvuse ja tärkava haritlaskonna kujunemise aeg. See on meie ärkamisaja alguse aeg, kui asutati Pärnu Postimees (1857) ja ilmus «Kalevipoeg» (1857). Peagi koguneti ühiselt esimesele üldlaulupeole (1869). Algas talurahva rõivaste taandumine linnamoelise rõivastuse ees. Üleminek uuele moele kulges erineva jõukus- ja kultuuritaseme ning vanusega inimestel ning eri paikkondades erinevalt. Mehed võtsid linnamoe omaks juba sajandi keskel. Naiste rõivas oli traditsioonidega rohkem seotud. Kuna õrnema soo eluviis oli paiksem, tegi naiste rõivas seetõttu läbi veel mitmeid üleminekuvorme enne, kui päriselt taandus. Sel perioodil kooti rõivakangas valdavalt kodus. Nii olidki Euroopa krinoliinkleitide moest inspireeritud, peamiselt ruudulised kaapotkleidid ja -kostüümid lõikelt ning materjalilt sarnased varasemate talupojarõivastega ja nende kandmisel järgiti vanu traditsioone.

President Kersti Kaljulaid kandis 19. sajandi keskel Põhja-Eestis levima hakanud linnamoelist kaapotkostüümi. Kangas kooti telgedel käsitsi. Ka selle rõivastuse juures kandsid abielunaised traditsioonikohast peakatet ja põlle, vastuvõturõivastuse puhul olid aga kesksel kohal presidendi ametimärgid. Ülerõivaiks valiti sarnase lõikega kaapotkuub, suurrätt ja kirikindad. Kaelas kandis president Haapsalu pitsimeistrite kingitud salli.

Georgi-Rene Maksimovski kandis samasse ajastusse kuuluvat sallkraega siidvesti ja saterkuuega rõivakomplekti. Riided valmisid käsitööna ja nende tegijateks oli viis meistrit: Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu rahvarõiva alaliidu juht ja rahvarõivameister Anu Randmaa, käsitöömeistrid ja -õpetajad Vilve Jürisson ning Silja Nõu ja käsitööettevõtja, kangakuduja Margot Marks. Komplektid läksid kokku maksma 3654 eurot.

Eesti Vabariik 101, EV101 Tags: Kersti Kaljulaid Foto: Teet Malsroos

Loe pikemalt presidendi vastuvõtust ja rahvarõivastest homsest Naistelehest!