Foto: Vida Press
Kultuur
25. veebruar 2019, 18:55

Miks tuleb süüa parapähkleid?

Võrreldes paljude teiste mineraal­ainetega vajab meie organism ­seleeni üsna vähe. Kõik see vähene on aga häda­vajalik, kinnitab dieedi- ja ­toitumisnõustaja Elle Kalamägi.

Mõne aine vajakajäämist oskab inimene juba isegi kahtlustada. Kui jalad kipuvad krampi kiskuma, tee läbi magneesiumikuur. Küüned on rabedavõitu? Tarbi rohkem kaltsiumit. Kuidas aga tunda ära seleenipuudus? Toitumisnõustaja ütleb, et inimesel endal polegi seda võimalik avastada: «Raske on eristada, kas tegu on just seleeni-, mõne muu aine või vitamiinipuudusega. Selleks et tõde tuleks päevavalgele, on vaja teha siiski vereanalüüs, seleeni määramine on aga üsna kallis.» Üks ohumärke on tihedam haigestumine – seleeni üks toime on nimelt immuunsuse tugevdamine. Toitumisnõustajad saavad ainepuudusele jälile kliendi menüüga tutvudes. Elle Kalamägi kinnitab, et loomulikult ei saa tema ega ta kolleegid inimesele peale vaadates öelda, kui palju võiks tal organismis seleeni olla, aga näiteks toidupäevikust on näha, kas on saadud piisavalt seleeni või esineb puudujääke.

Immuunsuse nurgakivi

Hoolimata sellest, et inimene ise seleenivaegust ei tunneta, on tegemist äärmiselt vajaliku mikroelemendiga. «Seleeni toime võiks sõnastada järgmiselt: ennetav, kaitsev, ergutav ja reguleeriv,» ütleb toitumisnõustaja. Seleen kaitseb rakke ja reguleerib vabade radikaalide hulka – nende ebastabiilsete molekulide üleküllus põhjustab tõsiseid terviseprobleeme. Ülioluline on tema sõnul seleeni roll ­kilpnäärmekudedes, kus reguleeritakse organismi hormoonisisaldust ja ainevahetuslikke protsesse. Kui kilpnäärme talitluses on probleeme, tunneb varsti seda kogu organismis, sest kilpnääre mõjutab inimest alates söögiisust ja kehakaalust, lõpetades sugunäärmete aktiivsusega. «Seleen vähendab ka südame-veresoonkonnahaiguste esinemissagedust, hoiab ära mõnede kasvajate teket, samuti vähendab võimalust saada katarakt ehk hallkae ja artriit,» loetleb Elle Kalamägi ja lisab, et seleenil on koos E-vitamiiniga täheldatud positiivset mõju isegi Alzheimeri tõvele. Lisaks kaitseb seleen inimest organismi sattunud raskmetallide, näiteks elavhõbeda, arseeni, plii või talliumi mürgise toime eest, ja aitab kaasa nende väljutamisele.

Kuulsaim seleenipomm

Seleeni leidub nii taimsetes toiduainetes kui ka mereelanikes. Paraku sõltub taimede seleenisisaldus nende kasvukoha mullast ja Eestis, nagu mujalgi põhjamaades, on mulla seleenisisaldus väike. Elle Kalamäe sõnul on mõningates Skandinaavia riikides suurendatud selle aine sisaldust nii lihas, piimas kui ka teraviljades sellega, et seleeni lisatakse väetistesse ja loomasööta. Kuna Eestis selline praktika veel puudub, tuleb seleeni ammutada võõrsil kasvanud viljadest. Kõige kuulsam seleenipomm on para- ehk Brasiilia pähkel, mida soovitavad kõik toitumisnõustajad. Elle Kalamägi lisab, et seleeni sisaldavad ka maks, rasvane kala ja mereannid, päevalilleseemned, liha.

Üleannustamise ohud

Vajaliku seleenikoguse saamiseks piisab päevas ühest parapähklist, kuid pole ju väga võimatu, et suhu lipsab rohkem. Millal saab rääkida üleannustamisest? Toitumisspetsialisti sõnul on organismi seleeniga ülekoormamine siiski üsna vähetõenäoline, eriti Eesti oludes. Neile aga, kes tõesti pakkide viisi parapähkleid kinni pistavad, on märguandeks suust levima hakkav küüslaugulõhn.

«Seleeni liigtarbimine võib väljenduda seedimisprobleemidena: inimene oksendab, kõht on korrast ära ja valutab, võib tekkida palavik, nahapõletik ehk dermatiit, küüned muutuvad tundlikuks ja murduvad. Eriti raske seisundi ehk selenoosi korral hakkavad inimesel juuksed ja hambad välja langema, olukord võib tipneda halvatuse või ajupõletikuga.» Elle Kalamägi lisab kohe juurde, et seleeni liigtarbimine, eriti Eesti oludes, on siiski vähetõenäoline. «Saastumata toitu süües ei ole organismile kahjulikus koguses võimalik seleeni tarbida,» kinnitab ta.

Kohustuslik suitsetajaile

Muidugi saab seleeni, nagu paljusid teisi mineraale, osta ka apteegist. Elle Kalamägi tõdeb, et kui inimene teab, et ei söö piisavalt seleenirikkaid toiduaineid ja tal esinevad haigused, mida saaks seleeniga ennetada, on aeg-ajalt mõistlik väike kuur teha. «Peale selle, et seleen tugevdab immuunsust, aitab see kaitsta rakke ebasoodsate faktorite, sealhulgas enneaegse vananemise eest,» jõuab toitumisnõustaja veel ühe seleeni olulise omaduseni. Nii et kui tahad kaua noor püsida, hoolitse, et sinu menüü sisaldaks piisavalt seleeni. Kindlasti peaksid oma seleenisisaldust normis hoidma aga suitsetajad, last ootavad naised ja rinnaga toitvad emad – nendele on seleen kui mürkide vastu võitleja ja rakkude kaitsja äärmiselt oluline abiline. «Väga soovitatav on seleen ka meestele, kel on geneetiline kalduvus eesnäärme pahaloomulisteks protsessideks, ja kõigile neile, kel on olnud kasvajalisi haigusi.»

Parimad seleeniallikad

Seleeni soovituslik päevane tarbimiskogus on 50–60 mikrogrammi. Selle saab ühest järgnevatest toiduainetest:

25 g parapähklitest
25 g keedetud neerudest
70 g hautatud maksast
80 g keedetud vähist
110 g päevalilleseemnetest