Foto: Robin Roots
Inimesed
21. veebruar 2019, 08:35

Tiina Talumees: olen Karl Lagerfeldi tohutu fänn – arvasin, et ta ei sure kunagi!

Moemaailma üks kuulsaim ja armastatuim disainer Karl Lagerfeld lahkus eile siit ilmast. Uudis kurvastas ka Tiina Talumeest, kes moelegendi loomingust ja ellusuhtumisest väga lugu peab.

"Minu jaoks on ta täiesti kordumatu nähtus – moelooja selle sõna otseses mõttes," ütleb Eesti mainekas moelooja Tiina Talumees. "Moemaailmas on võimalik edukas olla siis, kui sul puudub isiklik elu ja temal see puudus. Tema jaoks ei olnud ei perekonda, ei pühi – mitte midagi, mis traditsiooniliselt tavainimese ellu kuulub. Nagu ta ka ise ütles, siis tema töötas ööpäevas 24 tundi ja isegi magades. Ta oli ju töönarkomaan ja tema elu oligi töö, ta elas selle sees. Ta joonistas sama vabalt nagu hingas – see töö oligi tema ise ja see tuli niivõrd vabalt."

Tiina Talumehe hinnangul oli Karl Lagerfeldi puhul fenomenaalne, et ta ei saanud tegelikult mitte kunagi vanaks: "Ta vaatas kogu maailma avatud pilguga ja ahmis endasse kõike uut. On ju hästi tüüpiline, et vanemad inimesed hakkavad arvustama kõike uut, mis peale tuleb, kuid tema oma kõrge ea juures suhtus kõigesse uute täiesti positiivselt ja võttis kõike omaks. Tal olid kogu aeg silmad lahti ja ainult nii saabki disainer töötada."

"Muidugi ei võtnud ta moodi ka liialt tõsiselt. Ta ei üritanud sellest rääkida nagu mingist kõrgest filosoofiast, vaid tema jaoks kleit oli kleit ja kleiti peab naisel olema mugav kanda – see oli tema selline moto, et mood ei ole mingi filosoofia," seletab naine ning lisab, et ka talle endale meeldib Lagerfdeldi suhtumine, et riided on kandmiseks. "Moekunst ei ole sedamoodi suur kunst, et seal peaks oma elumuresid ja frustratsiooni kangastesse valama. Moodi tuleb võtta ikkagi natuke lõbuna," arvab Talumees.

Eesti moelooja sõnul on tema jaoks eriti inspireerivad olnud ka Karl Lagerfeldi meeletu töökus ja ajavaimu tunnetamine. "Ma olen Karl Lagerfeldi tohutu fänn – arvasin, et ta ei sure kunagi! Minu jaoks ikkagi legend ja tohutu eeskuju," lisab ta lõpetuseks.