Foto: Pexels
Kultuur
25. veebruar 2019, 18:36

Kuidas magusaisust võitu saada? (2)

Kevadel peavad paljud naised dieeti. Kõik läheb kenasti paar nädalat, aga siis tuleb peale kange kommiisu ja kõik on jälle mokas. Kuidas seda kurja kiusajat magusaisu küll eemale peletada?

Väga sageli on magusaisu peasüüdlane emotsionaalne rahulolematus: väike palk, vähe kiitust ja komplimente, tunnustuse puudus, motivatsiooni kadumine kodus või tööl – kõik see tahab kompenseerimist. Nii sirutataksegi käsi kommikoti või šokolaadihunniku poole, mis on täis «lohutavaid» aineid.

Kas magus on ikka nii halb?

Magusat ampsates oleme kõik end lohutanud, et mis see üks šokolaad, kohuke või saiake ikka halba teeb! Aga teeb!

Suhkur on sama salakaval sõltuvusetekitaja nagu tubakas või alkohol, aga erinevalt sigaret sigareti järel tekkivast suitsunäljast või pits pitsi järel süvenevast viinahimust ei osata aina sagenevas magusaisus ohumärki näha.

Rafineeritud suhkur annab energiat, kuid on toitainevaba. Seetõttu peab keha selle kasutamiseks laenama puuduvad vitamiinid, mineraalid ja muud toitained oma kudedest. Seesugune organismi tühjaksimemine põhjustab kasvavat isu, sest keha otsib võimalusi, kuidas taastada toitained, mille ta on suhkruga ära kulutanud. Mõistagi on juba tuttav kommikott esimene koht, kust seda kadunud energiat taas otsima minnakse.

Tavaliselt on pärast maiustamist hea olla, sest soovitud energialaks on kätte saadud. Kuid sedasi iga kord magusaisule järele andes tekibki sõltuvus, mille ebameeldivad kõrvaltoimed annavad endast märku üsna pea.

Kommipakis peitub palju hädasid

Magusaisu pole sugugi süütu. Paljud uuringud kinnitavad, et rafineeritud suhkur põhjustab hammaste lagunemist ja luude hõrenemist n-ö salaja seespidiselt, «imedes» luustikust välja kaltsiumi ja muud mineraalid.

Kommid-koogid tühjendavad ka keha magneesiumivarasid, mida vajab süda normaalselt töötamiseks – sestap ongi liigne suhkrusöömine ja ülearused süsivesikud üks põhitegureid südamehaiguste tekkimisel.

Magusaga patustamise tagajärgede nimekiri on päris pikk: tüsenemine, ateroskleroos ja ebanormaalne vererõhk, ebamugavad pärmseene sümptomid, immuunsüsteemi nõrgenemine jms. Samuti ei üllata enam kedagi, et maiustuste ja gaseeritud jookide pidev tarbimine võib lastel tekitada käitumishäireid ja õpiraskusi.

Teada tasub sedagi, et nagu muudest sõltuvustest vabaneda, pole ka magusaisu alistada kerge. Rafineeritud suhkru söömise äkiline lõpetamine toob kaasa võõrutusnähud: väsimuse, roidumuse, depressiooni, tujukuse, pea- ja liigesevalud.

Kuidas magusaisust võitu saada?

Asenda halb heaga

Vaata üle oma menüü, arvestades tõsiasja, et valge ehk rafineeritud suhkur tekitab sõltuvust, looduslik ehk rafineerimata toorsuhkur ei tekita. Seepärast vaheta koduses suhkrutoosis esimene kohe teise vastu!

Otsi energiat puuviljadest

Turguta end looduslikke suhkruid sisaldavate maiustustega. Eriti head on kuivatatud puuviljad, viigimarjad, mustad ploomid, banaanilaastud, rosinad, datlid ja pähklid. Neist saadud mineraalide ja energiat andva fruktoosi abil pääsed pääseb saiakeste ja kommide-šokolaadi surnud ringist välja. Mõistagi ei maksa neidki õgima jääda. Kõike ikka tasakaalukalt!

Vali õiged maiustused

Säilitusaineid sisaldav massikaup ei toeta tervenemist ega elustiili muutmist. Eelista looduspuhtaid tooteid. Kusjuures, kõik tervislik pole sugugi jubeda maitsega. Selle tõestuseks proovi kas või neid maiustusi.

Kroom aitab korraks

Kindlasti on paljud läinud telereklaami õnge ja tõtanud apteeki magusaisu leevendada lubavate kroomitablettide järele. Jah, need võivad tõepoolest magusaisu taltsutada, sest kroom aitab stabiliseerida veresuhkru taset, kuid niipea, kui nende tablettide võtmine lõpetada, on magusaisu jälle tagasi. Ühesõnaga pakuvad kroomipreparaadid vaid ajutist lahendust.

Mõtle!

Võtke kuulda igivana tarkust: kui tead, et su käsi kipub šokolaadi poole sirutuma murehetkedel, siis parem haara härjal sarvist ja tegele mure lahendamise, mitte selle magusasse uputamisega.