TöömehedFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
18. veebruar 2019, 07:28

Ukrainast Eestisse tulevaid töömigrante on rohkem kui kunagi varem (57)

Eestisse elama ja tööle tulnud ukrainlaste arv on viimaste aastatega kordades kasvanud: kui 2017. aastal registreeriti Ukraina töötajatelt ligi 5600 lühiajalise töö taotlust, siis 2018. aastaks oli nende arv kolmekordistunud.

Eestisse on hakanud rohkem ukrainlasi tulema pärast 2014. aastat, kui Krimmi kaotus ja sõda Donbassis tõid endaga kaasa majanduskriisi, grivna devalveerumise ja elatustaseme langemise.

Eesti seaduste järgi ei tohi aastane sisserändekvoot ületada 0,1% riigi alaliste elanike arvust ning 2019. aastal on kvoot 1315 inimest, mis on juba täis. Populaarseks on saanud ka lühiajalise töö taotlused, mida mullu esitati 15 517 korda.

MTÜ Ukraina Kaasmaalaskond Eestis juhi, professor Evhen Tsõbulenko sõnul on kasvanud ka hooajatöödeks Eestisse tulemine – võimalus, mida kasutatakse kõige rohkem suvel, kui põllumajanduses on vaja lisakäsi.

Viimaste aastatega on kasvanud nende töömigrantide arv, kes on Eesti piirilt tagasi saadetud, kuna nad ei suuda oma visiidi eesmärki dokumentaalselt tõestada.

Refereeritud artikli täisteksti loe Eesti Päevalehest.