Foto: Tiina Kõrtsini
Blogid
12. veebruar 2019, 00:48

Kuidas vilets laetala tõi kuuele inimesele surma

Sellest on nüüd 25 aastat, kui toonane siseminister Heiki Arike ütles päästjaile oma ametiaja kuulsaima lause: „Mis te siis kraana tellite, kui teil raha ei ole?!“

Kärekülmal 12. veebruaril 1994 varises kell 15.15 Tallinna Marja kaupluse müügisaali lagi poes asjatavatele inimestele kaela. Algul suure raginaga ripplagi, siis rasked  raudbetoonpaneelid järele. Oli kurikuulus maffiaaeg ja neid polnud vähe, kellel sähvatas peas mõte: keegi pani pommi plahvatama. Osa inimesi jõudis minema tormata, kuid paljud jäid varisenud paneelide alla.

Kohe sai surma viis inimest (üks hiljem haiglas), vigastatuid oli 13. Kiirabi tegi, mis suutis, kuid päästjail polnud millegagi raskeid paneele ära tõsta. Kraana telliti erafirmalt. Õieti oli neid kaks, sest esimene ei tulnud raskustega toime. Tööd rabati sügava ööni. Erafirma esitas muidugi oma kraana kasutamise eest arve, mis andiski ministrihärrale põhjuse etteheiteks.

Uurijad selgitasid hiljem välja, et 1977. aastal uksed avanud Marja kaupluses põhjustas varingu ehitajate praak. Autorijärelvalve oli nõudnud lage toetanud betoontalale lisaarmatuuri panekut, aga nad lõid sellele käega. 1994. aastaks oli tugevalt kindlustamata jäänud tala juba nii habras, et varises alla.