Foto: pexels
Kultuur
10. veebruar 2019, 09:37

TASUB TEADA! Põhitõdesid tundmata on taimetoitlasel oht tervist kahjustada (3)

Sageli on taimetoidu poole pöördumise põhjused vägagi inimlikud. Paljudele on täiesti vastukarva mõte loomast kui pelgalt inimsöödast. See on arusaadav ja aktsepteeritav Kahjuks peitub taimetoitluse suurim murekoht pealiskaudses suhtumises.

Suures plaanis eristatakse veganeid ehk täistaimetoitlasi ja vegetaarlasi, kes lubavad endale teatud loomse päritoluga toiduaineid, näiteks piimasaadusi, mune jne.

Ainult esimestest kätte juhtuvatest taimedest toituma hakkamine pole sugugi tervislik. Sellisel juhul on suur oht, et jääb puudu olulisi toitaineid, nagu B12-vitamiin, raud, oomega-3-rasvhapped, D-vitamiin, jood ja kaltsium. Seetõttu on väga oluline teha endale selgeks taimetoitluse põhitõed, muidu on reaalne võimalus enda tervist kahjustada – täpselt samamoodi, nagu seda teeb mõtlematu kõigesöömine.

Teadlik tarbija sööb liha ja muid loomseid produkte paljuski loomsete valkude saamiseks. Taimsetest allikatest saadud valke peetakse üldjuhul inimkehale natuke vähem väärtuslikeks.

Millega liha asendada?

Valkude saamise kontekstis saad abi kaunviljadest, teraviljadest, pähklitest, seemnetest jms. Eraldi tasub mainida sojast valmistatud tooteid, näiteks tofut või sojapiima, mis on taimetoitlaste seas äärmiselt populaarsed.

Kuigi sojatoodete suhtes on arvamusi seinast seina – osa on veendunud nende tervislikkuses, teised jälle kiruvad maapõhja, on praeguse seisuga suured toitumisorganisatsioonid siiski mõõduka sojatarvitamise heaks kiitnud. Kas «mõõdukus» on tarbimiseks piisav argument, jäägu igaühe enda otsustada. Oma menüü tasakaalus hoidmiseks tuleks taimetoitlasel aga järgida mõningaid soovitusi.

Soovitused taimetoitlastele

Taimetoitlus peab olema väga hästi läbi mõeldud. Võimalusel kasuta menüü koostamisel spetsialisti abi. Hoia oma toidulaud võimalikult mitmekesine. Tarvita köögi-, puu- ja kaunvilju, täisteratooteid, seemneid, pähkleid. Kui põhimõtted lubavad, söö ka muna ja piimatooteid. B12-vitamiini saab vegan eelkõige toidulisanditest ja B12-vitamiiniga rikastatud toiduainetest. Rauapuuduse tekkimist aitab ennetada ubade, läätsede, kõrvitsaseemnete, päevalilleseemnete, kaerahelveste, kinoa jms tarvitamine. Raua omastamise parandamiseks tarvita neid koos C-vitamiinirikaste toiduainetega, näiteks puu- ja köögiviljadega. D-vitamiini saamiseks viibi palju päikese käes, kasuta D-vitamiiniga rikastatud tooteid või tarvita lisaks toidulisandit. Kaltsiumidefitsiit on suurem probleem just veganitel. Kaltsiumit leiad rohelisest lehtköögiviljast, mandlitest, brokolist, viigimarjadest jm. Tänapäeval on hakatud taimseid tooteid ka kaltsiumiga rikastama. Otsi sellekohast silti toiduainete etikettidelt. Oomega-3-rasvhapete parimad allikad taimetoitlastele on jahvatatud linaseemned, Kreeka pähklid, kanepiseemned, tšiiaseemned jms. Kõne alla tuleb ka merevetikatest valmistatud toidulisandite tarvitamine. Joodi saad jodeeritud soolast, toidulisanditest või meretaimedest.

Allikas: Eratreener HEikki Mägi