Foto: Pexels
Kultuur
10. veebruar 2019, 10:14

Külmetavad jalad võivad märku anda tõsisemast tervisehädast

Perearstide sõnul võivad külmetavad jalad märku anda mitmest tõsisemast tervisehädast, näiteks alajäsemete arterite probleemidest ning ortopeedilistest, reumaatilistest ja neuroloogilistest haigustest.

Et aga iseenda külmade jalgade põhjusele jälile saada, on soovitatav esmalt pöörduda perearsti poole. Perearst teeb kindlaks, kas ja kui tõsise haigusega on tegu, vaadeldes kõigepealt näiteks naha värvust, temperatuuri ja muid näitajaid. Ja kui peaks vaja olema täiendavaid uuringuid, suunab patsiendi loomulikult spetsialisti vastuvõtule.

Kui häda teada, saab seda hakata ravima, mitte konkreetselt jalgade külmetamist, ning lõpuks peaksid ka jalad soojad püsima.

Jalad võivad olla jahedad ka madala vererõhuga kõhnadel noortel naistel ning see võib olla pärilik veresoonkonna eripära. Sellistele inimestele teevad head sagedased sooja-külma protseduurid ja saun. Ning kui tõsisemaid haigusi pole ja jalad on jahedad lihtsalt kehva vereringe tõttu, siis aitavad apteegis saadavad ginko-biloba ja bio-biloba ehk hõlmikpuu preparaadid.

Hõlmikpuu ekstraktis on toimeaineid, mis laiendavad veresooni ja takistavad verelibledel üksteise külge kleepumast, parandades sel moel vere voolavust. See omakorda tagab hea verevoolu labajalgade peentes veresoontes.

Kehva vereringet võib tagant torkida ka sportimisega, sest see parandab verevarustust ja arendab kapillaaristikku. Muidugi ei tohi olla sportimist takistavaid tervisemuresid ning suure hurraaga kohe maratoni jooksma tõtata ei tasu samuti. Kõike tuleb teha ikka mõistuse piires.

Võimle jalad soojaks!

Tee nn pumpavaid harjutusi, näiteks tõuse varvastele, seejärel lasku kandadele ning tee vaheldumisi pöiasirutusi ja -kõverdusi. Need harjutused peaksid pikapeale abiks olema ka juhtumil, kui verevarustushäire on pärilik.