Foto: Pixabay
Ilu ja mood
5. veebruar 2019, 15:01

Lahenda ilumured looduse toel!

Mõnest naha või juustega seotud iluveast või suisa probleemist võid saada jagu koduste ja looduslike vahenditega. Proovi need ära ja ehk polegi vaja apteegi poole samme seada.

 

TAASTA ÜHTLANE NAHATOON

Sidrun sobib imehästi lahendama paljusid nahamuresid. Selles hapus puuviljas on rohkesti C-vitamiini ja antioksüdante. Happeline vedelik toimib kui koorija, mis ühtlustab nahatooni ja muudab selle säravamaks.

Kasuta nii: Tee sidrunimahlast ja suhkrust kooriv näomask. Selleks sega omavahel 2 tl sidrunimahla ja 2 tl suhkrut. Kanna see ringjate liigutustega näole ja jäta kümneks minutiks mõjuma. Loputa maha sooja veega. See koorija sobib ideaalselt, kui soovid eemaldada pruunistavast kreemist põhjustatud laigulist päevitust.

LEEVENDA AKNET

Teepuuõlil on tõhus toime eriti rasuse ja aknese naha korral. See sisaldab antibakteriaalseid ja -mikroobseid komponente, mis võitlevad efektiivselt vistrikke põhjustavate bakteritega.

Kasuta nii: Sega 3–4 tilka teepuuõli poole tassi veega. Kasta vatipadi lahusesse ja kanna probleemsele kohale või üle kogu näo. Jäta mõjuma 20–25 minutiks, pärast kuivamist kanna peale niisutav kreem – lahust maha pesta pole vaja. Samuti võid kasutada teepuuõli puhtal kujul, tupsutades seda vatitikuga otse vistrikule. See alandab turset ja punetust. Kipitus nahal on normaalne, teepuuõli on tugevalt kontsentreeritud. Õli ja vee lahuse võid kokku segada ka vastavalt oma nahatüübile: tundliku naha korral võta 95% vett ja 5% õli, normaalse naha korral 90% vett ja 10% õli.

TURGUTA JUUSTE KASVU

Rosmariiniõli on kasutatud juuste kasvu ergutamiseks juba ammu. See laiendab veresooni ja stimuleerib omakorda karvanääpsu. Juuksekasvu kiirendab ka peanaha masseerimine, elavdades vereringet peanaha all ja aidates toitainetel kiiremini karvanääpsuni jõuda.

Kasuta nii: Sega omavahel paar tilka rosmariini- ja 2 sl kookosõli. Masseeri seguga peanahka umbes 5–10 minutit. Seejärel loputa juuksed. Võid lisada rosmariiniõli ka oma šampooni sisse ja selle duši all olles peanahka hõõruda.

NIISUTA KUIVI KIHARAID

Avokaado on rikas rasv- ja aminohapetest, mis katavad juuksekarva kaitsva kihiga ning aitavad selles niiskust hoida. Selles puuviljas olevad õlid annavad juustele pikaajalise ja sügava niisutuse. A-, B6- ja E-vitamiinid ning mineraalid toidavad juukseid ja peanahka. 

Kasuta nii: Sega kokku 1 küps avokaado, 2 sl mett, 2 sl aaloegeeli, poole sidruni mahl ja 2 tl kookosõli. Jälgi, et segu oleks ühtlane ja tükkideta. Kanna mask kiharatele ja peanahale, kata hoolikalt juukseotsad, kuna need on kõige rohkem kahjustunud. Kui kogu pea on ühtlaselt kaetud, pane pähe vannimüts ja lase maskil umbes 15–20 minutit mõjuda. Pärast seda pese juuksed leige veega.

VABANE KÕÕMAST

Nõiapuuvesi on antibakteriaalsete omadustega aine, mis aitab pidurdada kõõma levikut, mõjub põletikuvastaselt ja leevendab ka sügelust. See ei pruugi aga kõigile sobida – väga kuiva peanahaga inimesed peaksid esmalt ainet väikesel nahapinnal proovima.

Kasuta nii: Sega pihustiga pudelisse kokku pool tassi nõiapuuvett ja pool tassi tavalist vett. Loksuta pudelit korralikult, et need omavahel seguneksid. Pihusta segu juustele ja peanahale, masseeri sõrmedega 1–2 minutit. Jäta pihus pähe 15 minutiks, seejärel loputa ja pese nagu tavaliselt.

SILENDA TSELLULIITI

Kohv sobib hästi ka kehakoorimiseks. Kofeiin stimuleerib vereringet, nahk tundub lopsakam ja seetõttu on tselluliiti vähem märgata. Lisaks sisaldab kohv antioksüdante, mis suurendavad kollageeni tootmist. Boonusena on koorijal ka meeldiv lõhn.

Kasuta nii: Sega esmalt kokku 1 tass kohvi ja 3 sl meresoola või suhkrut, seejärel lisa 6 sl kookosõli. Sega komponendid korralikult läbi. Duši all olles kanna koorija ringjate liigutustega kehale ja loputa. Parima tulemuse saamiseks korda protseduuri iga kord, kui duši all käid.

RAHUSTA TURSES SILMI

Teekotte on kasutatud silmade turse alandamiseks juba ammustest aegadest. Rohelises tees olev kofeiin aitab vähendada paistetust, mis on tekkinud tavaliselt ühte kohta kogunenud vedelikust. See leevendab ka punetust ja põletikku.

Kasuta nii: Leota kahte teekotti vees, seejärel pane need 30 minutiks sügavkülma. Pärast seda aseta sügavkülmast võetud teekotid 10–15 minutiks silmadele.

EEMALDA KÜÜNESEEN

Oregano ehk pune eeterlikul õlil on tugevad antibakteriaalsed ja seenevastased omadused, mis aitavad võidelda küüneseene vastu. Õli on tugevalt kontsentreeritud, seega tuleks seda lahjendada mõne teise õliga, vastasel korral võid oma nahka ärritada.

Kasuta nii: Sega 2 tilka puneõli 1 tl oliiviõliga. Kanna see probleemsele kohale ja lase 30 minutit mõjuda. Loputa ja kuivata hoolikalt. Et positiivseid tulemusi saada, tee protseduuri 1–2 korda päevas kolme nädala jooksul.