Foto: HELIN LOIK
Kultuur
4. veebruar 2019, 12:09

TEST! Kuidas maitsevad kaupluses müüdavad eksootilised puuviljad?

Kas teie teate, kuidas maitseb draakonivili või tamarillo? Selgub, et mitte alati pole ahvatlevalt eksootilise välimuse taga mesimagus maitse, samas võib ilmetu koore seest välja vupsata eriti hõrk üllatus.

 Draakonivili Vietnamist

ABC: Peab ostes olema erksavärviline, värske, veidi vetruva koorega. Lõika keskelt pooleks ja söö pehmet seemnelist sisu lusikaga.

Tekitab testijates vaieldamatult enim elevust, sest välimus on ju nii ilus. Aga kui lusikatäis valget seemneid täis sisu suhu rändab, venivad näod pikaks.

Arvamused:

*See ei olegi magus, vaid mage ja maitsetu

*Meenutab pigem toorest punapeeti.

*Tegelikult on ju päris hea, mahlane ja omapärane.

Tamarillo Kolumbiast

ABC: Vilja koor peab olema ilus punakas, sile ja plekkideta. Selle võib eemaldada noaga või lõigata vili pooleks ja süüa lusikaga pehmet seemnetega sisu. Enne söömist võid kasta suhkrusiirupisse või lihtsalt suhkrutoosi. Tegelikult on tamarillo köögivili, mis kuulub maavitsaliste perekonda nagu ka tomat (neid võib retseptides lausa vastastikku asendada), mis seletab, miks see pole teab mis magus.

Pealtnäha on vili imeilus ja ahvatlev, kuid sisu lööb arvamused kahte lehte. 

Arvamused:

Vili on kibe ega meenuta ühtki tuttavat maitsest. 

Pehme seemnetega osa on täitsa magus ja vürts (meenutab kodumaiseid musti sõstraid!). 

Suhkurannoona ehk kerimoia Hispaaniast

*ABC: Küpsed viljad muutuvad pealt veidi pruunikaks. Kui ostate rohelised, laske kodus järelvalmida. Küps viljaliha peab olema kreemjas, magus ja mahlakas, meenutades maitselt natukene banaani, maasikat ja ananassi. Vili tuleb enne söömist koorida ja lõigata tükkideks, et seemnetega hambaid ei murraks. Seemneid ei sööda.

Arvamused:

*Näriks nagu puitu.

*Tunneks nagu männi- või kuuseokka mekki. 

Tähtvili Malaisiast

ABC: Eelista kollaseid vilju, mitte pruuniks tõmbunuid. Väga rohelistel võib lasta veidi seista. Söömiseks ei pea viljalt midagi eemaldama.

Arvamused:

Rohu maitsega.

Maitsetu.

Mahlane - kõik ei peagi suhkrust nõretama.

Kääbusapelsin ehk kumkvaat Iisraelist

ABC: Valida tuleks veidi kõvemaid ja värske välimusega vilju. Täiesti pehmed pole enam head. Vilja võib sõrmede vahel veidi mudida (nii vabanevad koores eeterlikud õlid) ja tervelt suhu pista. Tohutu C-vitamiini pomm!

Arvamused:

*Vastik, see pole mingi apelsin.

*Vili on mahlane, meeldivalt hapukas.

*Apelsinikoore maitse on ka man, kuid see pole kibe. 

Litši Lõuna-Aafrikast

ABC: Valida tasub kollakas-punakaid värske moega vilju. Eemalda viljade õhuke paberit meenutav koor ja pista viljaliha suhu. Ettevaatust, vilja keskel on kivi!

Arvamused:

*Pistaks nagi silmamuna suhu.

*Magus, mahlane, lihtne süüa.

Foto: HELIN LOIK

Ogamelon ehk kiwano

ABC: Kõrvitsaliste perre kuuluva ogameloni koor peab olema kollane, plekkide ja laikudeta, pisut vetruv, mitte liiga pehme, aga mille ogad on tugevad ja koor kõva. Lõika keskelt pooleks ja söö seemnelist sisu lusikaga. Nime sai kiivi järgi, kuna selle viljalihad sarnanevad.

Arvamused:

*Vili on põnev, kuid eriti ei isuta.

*Maitse pole midagi erilist. Sööks nagu lusikaga suuri kurgiseemneid.

*Meenutab kiivit.


Kollane kiivi Itaaliast

ABC: Aetakse segamini tavalise rohelise kiiviga. Tegelikult on need täitsa erinevad nii maitselt kui välimuselt (pole karvu!). Osta terveid ja plekkideta eksemplare, mis katsudes õige pisut vetruvad. Söö nagu kiivit ikka.

Arvamused:

*Magus. Aga kui sööd hästi pehmet ja küpset tavalist kiivit, siis see on üsna samasugune.

*Tavakiivile iseloomulikku haput teravust pole. Lastele meeldib.

Papaia Brasiiliast

ABC: Vilja küpsus on oluline. Küps papaia on punaka või oranžika koorega ning katsudes koor vetrub kergesti. Kivikõvadel viljadel lase mõni päev kodus pehmeneda. Siis lõika pooleks, kraabi seemned välja ja söö viljaliha kas lusikaga või lõika tükkideks.

Arvamused:

*Maitse on tuttav. Kui kujutate eksootika maitset, siis see on see. 

*Magus ja mahlane puuvili.

*Huvitav vürtsikas alatoon.