Õrnad huuled vajavad talvel hoolt, sest õhuke nahk on tundlik kuivale toaõhule ning külmale õues.Foto: Jakub Gorajek, Unsplash
Nipid
2. veebruar 2019, 09:13

Kipitavate ja pragunevate huulte kiirabi

Kuna huulenahk on väga õrn, on see ka ülivastuvõtlik külmale ilmale. Kütmisest tulenev kuiv õhk toas ja väljas valitsev jäine tuul võivad huuled teha valusaks ja katki ning põhjustada veritsemist. Selle vältimiseks võta kasutusele lihtsad nipid.

Joo piisavalt vett. Vesi niisutab organismi ja nahka seestpoolt.
Kaitse, ravi ja hellita kuivi huuli palsami või määrdega regulaarselt. Hea on toode, mis sisaldab mesilasvaha, vaseliini, E-, A- või D-vitamiini, glütseriini, aaloed, kookos-, jojoobi-, shea- või mandliõli, sest nende niisutav toime kestab kaua.
Ära limpsi ega näksi huuli. Kuigi tundub, et keelega huulte niisutamine leevendab kuivustunnet, on sel tegelikult vastupidine efekt, mis jätab huuled veel täbaramasse olukorda. Kui tunned, et tahaksid suud limpsida, määri huultele hoopis huulepalsamit.
Taasta huulte tervis magamise ajal. Pane igal õhtul huultele paks kiht huulepalsamit. Sel ajal, kui sina magad, imendub see korralikult ja ravib pragunenud huuli. Võid huultele ka mett määrida. Mesi on looduslik antioksüdant, mis niisutab ja kaitseb, võludes huuled hommikuks terveks.
Koori huuli kord nädalas. Kasuta selleks näiteks pruuni suhkru ja mee segu. Hell koorimine eemaldab kuiva kestendava naha ja surnud naharakud. Kindlasti ära unusta musisuud pärast koorimist niisutada. Väldi hambaharja ja rätikuga huulte nühkimist, kuna kõik tugevad võtted kahjustavad huuli.
Päästeoperatsioon lõhenenud huultele. Kui huuled on katki, tupsuta neid päevas mitu korda sooja rätikuga – see puhastab lõhesid. Seejärel hoia huultel külma kompressi, mis peatab veritsuse. Viimase sammuna kanna huultele korralik kiht kookosõli. Vajadusel korda toimingut.
Päikese kätte minnes, näiteks suusatades, lumelauaga sõites, jalutades pane huultele päikesekreemi.