Karvase lemmiku kaisus magamine toob sügavama ja kvaliteetsema une.Foto: PantherMedia/Scanpix
Kultuur
31. jaanuar 2019, 19:33

TEADLASED SOOVITAVAD: kui teed nii, magad öösel paremini (2)

Magamine ning kvaliteetne uni on inimese keha ja vaimu normaalseks toimimiseks hädavajalik. Kui sa tunned, et ei saa öösiti hästi magada, on see artikkel just sulle - siia on kokku kogutud teadlaste soovitused parema une saamiseks.

* Õhuta tuba. Üsna sageli on halvasti magamise põhjuseks halb ventilatsioon. Kui õues on külmakraadid, piisab magamistoa õhutamiseks teinekord ka ukse lahtijätmisest, vahendab portaal Prevention. 

* Võta koduloomad kaissu. Uuringud on leidnud, et kui lased koera või kassi kasvõi vaid üle magamistoa läve, on su uni tunduvalt parem. Karvaste lemmikute kaissuvõtmisest rääkimata.

* Mõtle kõigele heale, mis sind uuel päeval ees ootab. Paljud uuringud on rõhutanud, et une kvaliteeti mõjutavad inimese mõtted ja meeleolu. Kui sa suudad välja mõelda häid asju järgnevast päevast, magad sa rahulikumalt ja täisväärtuslikumat und.

Näksi õhtul pähkleid. Pähklites on mitmeid uinumist soodustavaid aineid.

* Jäta arvuti ja telefon elutuppa. Kõige suurem viga, mida inimene oma une häirimiseks saab teha, on see, et ta tassib arvuti või telefoni endale voodisse. Nende ekraanidelt kiirgav sinine valgus vähendab unehormooni teket ning öine voodis vähkremine on tänu sellele tagatud.