Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
31. jaanuar 2019, 16:15

Kuidas lapsi koduseid ülesandeid tegema motiveerida? (4)

Ükski koolijüts ei armasta koduseid ülesandeid, seetõttu püütakse neist igal võimalusel ka kõrvale hiilima. Mida siis teha?

Portaal Psychology Today on vanematele abiks kirja pannud kaheksa soovitust, kuidas motiveerida erinevas vanuses lapsi kodutöid tegema.

* Lõpeta näägutamine. See ei anna tulemusi. Selle asemel jää rahulikuks, kuid kindlaks. Püüa lapsele tuge pakkuda ja välja mõelda, kuidas kodutööde tegemist tema jaoks lihtsamaks muuta.

* Tunnusta lapse pingutusi. Laste jaoks on kõik uus veidi hirmutav, see tähendab, et ka see, kui nad õpitavast aru ei saa, ei tekita neis erilist kindlustunnet. Ning see võib tekitada temas tunde, et ta ei saa mullegagi hakkama. Ole neil rasketel hetkedel tema kõrval ja tunnusta ta pingutusi. Meenuta talle, et ka pingutamine on midagi väärt.

* Aita lapsel olulisi asju teadvustada. Laps peab teadma, et õppimine on tema töö. Samas aitab last, kui aitad tal kodused ülesanded tähtsuse järjekorras paika seada. Seejuures arvesta oma lapse iseloomujooni – mõnele sobib, kui liikuda kergematest ülesannetest raskemateni, teisele jälle vastupid.

* Luba lapsele hingetõmbepause. Ka täiskasvanu ei suuda tunde järjest vaimset tööd teha, ammugi siis lapsed. Jagage üheskoos kodused ülesanded osadeks nii, et laps saaks vahepeal liikuda, midagi energiat andvat näksida ja muudele asjadele mõelda.

* Ära ähvarda last. Väga sageli ähvardavad vanemad lapsi igasugu hullude asjadega, kui neil kodused ülesanded tegemata jäävad. Unusta halbade hinnete või koolist väljaviskamisega ähvardamine, selle asemel julgusta last edasi liikuma.

* Loo lapsele kodutööde tegemiseks hubane keskkond. Lase tal oma laua kohale kleepida motiveeriva sõnumiga kleepse ja muid väikeseid, kuid meelepäraseid asju. See võib last innustada endale meelepärases keskkonnas kauem tööd tegema.

* Julgusta last koolis kodutöid tegema. Mõni laps suudabki koolis paremini õppida. Sel juhul peaks ära kasutama pikapäevarühma või raamatukogu võimalused. Neis saab reeglina probleemseid ülesandeid ka kaaslastega arutada või vajadusel õpetajalt nõu küsida.

* Premeeri last lõbustustega. Kui last motiveerib kodutöid tegema see, et ta saaks sõpradega õue minna või telekat vaadata, siis luba seda. Aga ainult siis, kui kodutööd on korralikult tehtud.