Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilu ja mood
31. jaanuar 2019, 18:05

Viis põhjust, miks just talvel kipuvad lisakilod kogunema

Talv on üks hull aastaaeg - õues on külm, viirused möllavad ja kaal muudkui kerkib. Miks küll? 

Men´s Health pani kirja viis põhjust, miks talvel vöökoht paisub. Kui soovid vormis püsida, püüa neid punkte mitte unustada!

* Sa istud enamasti toas. Kui õues läheb ilm külmemaks, kipub suur osa inimesi toas istuma. No kes see ikka tahab pärast töölt koju jõudmist pimedale ja külmale tänavale minna! Ja isegi kui sa trennis käid, liigud sa õues sel ajal vähem, diivanil raamatut lugedes või telekat vaadates põleb aga kaloreid oluliselt vähem. Lisaks, nagu eelnevast veel vähe oleks, sööd sa selle kõige kõrvale tõenäoliselt ka rämpstoitu. Teadlased on leidnud, et inimesed, kes vaatasid üle 120 minuti päevas telekat, sõid suurema tõenäosusega rasvarohkeid toite ning vähem puu- ja köögivilju.

* Sa ei suuda pühadetoitudest loobuda. Talvised pühad on enamasti väga söömisel pühendunud. Kuid ka vaid üks õhtusöök võib sind vormi hoidmise kursilt kõrvale kallutada. Kaalu hoidmisele mõeldes on see puhas kuritegu.

* Sa sööd kiirtoidu ja poolfabrikaate. Kiirustades on kiirtoit ja poolfabrikaadid endal hinge sees hoidmiseks ainuvõimalik valik. Nendega on aga see lugu, nagu väidavad teadlased, et rohke soolasisalduse tõttu vähendavad need õnnehormoonide teket ja annavad ohtralt kaloreid.

* Sul on meel pidevalt morn. Pimedama ajaga kaasneb hooajaline meeleolulangus, mida tuntakse ka talvemasendusena. Alanenud meeleoluga inimesed püüavad aga oma tuju magusa toidu ning alkoholiga tõsta ning see paneb põntsu su seedimisele ja maksale.

* Sa magad vähem. Kui tuju on sant, magavad inimesed vähem, nendivad Pittsburghi ülikooli teadlased. Talvemasendusega kaasneb sageli olukord, kus inimesed vedelevad rohkem voodis, kuid nad ei maga seal. Seda seetõttu, et pime aeg ajab sisemise kella sassi. Magamatus suurendab aga söögiisu ja põhjustab ka kaalutõusu.