Ilu ja mood
31. jaanuar 2019, 06:58

Kas peamassaaž päästab kiilanemisest? (1)

Juuksed, eriti pikad, on naise ilu. Seepärast ajab ikka ahastusse ja jooksujalu apteeki kallite ampullide jahile küll, kui kogu see ilu ühel päeval peotäite kaupa välja hakkab langema.

Mitmed välisriikides läbi viidud uuringud on tõestanud, et kui juuksed kipuvad peast kaduma, tasub abi otsida massaažisalongist, täpsemalt peamassaažist. 

Siiski ei tasu juuste väljalangemise korral massööri manu tõtata ummisjalu. Enne tuleb ikka probleemi põhjus kindlaks teha, vajadusel käia arsti juures ning vaadata üle oma toidusedel.

Alles siis, ühes juuste väljalangemise ravimisega (olgu selleks ravimite võtmine või uuenenud dieet), võiks ette võtta ka peanaha verevarustust, ainevahetust ja rasunäärmete tööd parandava massaažikuur. See tõhustab ravi.

Kuidas see töötab?

Peamassaažis pole midagi üleloomulikku. Massaažiga mõjutatakse lihtsalt peanahka, naha aluskudet ja lihaseid. Kui sõrmed peanahal liiguvad, paraneb juuksejuurte verevarustus ning karvasibulad saavad verest toitained paremini kätte. Kui peanaha verevarustus on hea, aeglustubki juuste väljalangemine ning, muide, ka hallinemine.

Kõigi muude põhjuste kõrval mängib juuste väljalangemises olulist rolli ka geneetika, kuid massaažiga saab kiilanemist kindlasti edasi lükata.

Lihtsalt mõnus

Väheoluline ei ole peamassaaži puhul muidugi ka mõnu. Peanahas on hästi palju tunderetseptoreid, mille mõjutamine on äärmiselt rahustav või ärritav, sõltuvalt valitud võtetest: pai tegemine rahustab-lõõgastab, tutistamine aga ärritab-toniseerib. Tutistamine, niisiis, polegi paha, seda enam et tempokas peamassaaž koos sakutamisvõtetega ergutab peale nahanäärmete ka närvisüsteemi. Nii et kui teil on tarvis kedagi erksana hoida, siis — muudkui aga sikutage!

Rõõmusta kallimat peamassaažiga

Oma elukaaslase või sõbra pea mudimise võib julgesti kodus omal käel ette võtta, sest erilisi ohte siin pole. See ei kiirenda üldist vereringlust ega tõsta siseorganite koormust, küll aga vähendab hirmu ja stressi. Masseerimise suunda pole vaja samuti jälgida, selles osas võib olla loominguline.

Vastunäidustuseks on siiski kasvajad, mõned nahahaigused ja traumad pea piirkonnas. Kui vererõhk on liiga madal, siis tuleb samuti peamassaažiga ettevaatlik olla, sest vererõhk võib veelgi langeda. Sel puhul on head needsamad ergutavad tutistamisvõtted.