Foto: HELIN LOIK/NAISTELEHT
Uudised
29. jaanuar 2019, 17:40

Meisterda koos lapsega lindudele toidulaud

Tänavusel käredal talvel võiks iga pere pisikestele sulepallidele mõelda, lindude söögimaja valmis toksida ja üles riputada. Lastel on siis eriti lõbus jälgida, kes nende restorani akna taha sööma tuleb!

Enamasti pannakse toitu ikka väikestele lindudele, sest suured sädistajad saavad suutäie ise kätte. Seetõttu tuleb valida söögimaja, kuhu suuremad linnud kergesti jaole ei pääseks ning väiksemaid eemale ei tõrjuks.

Söögimaja saab tuua poest, aga rõõmu pakub ka selle ise tegemine, eriti kui appi kutsuda mõni väike abiline, kellega hiljem akna taga kardina vahelt lindude askeldamisi piiluda. 

Pane tähele, et kui juba kord sulepallide toitmisega alustatud, peab jälgima, et söögimajas oleks laud pidevalt kaetud.

Samuti peavad söögimajad asuma kohas, kus nende juurde ei pääse kassid, kus tuul ei lõõtsu ja lumi neid ei kahjusta.

Foto: HELIN LOIK/NAISTELEHT

Plastpudelist maja

Võta plastpudel, lõika sellesse ümmargune ava ja vastaskülgedele kaks auku, millest saad vana puulusika või -labida läbi torgata, et lindudel oleks, kus jalga puhata. Kui jätad avad lõikamata, täidad pudeli seemnetega ning pöörad pudelisuu allapoole lauakese kohale nii, et laua ja pudeliava vahele jääb mõni sentimeeter vaba ruumi, saad n-ö poolautomaatse söögimaja. Pudelist valguvad seemned sedamööda  lauakesele, kui kiiresti sulelised neid süüa jõuavad.

Foto: HELIN LOIK/NAISTELEHT

Sobib ka vana purk

Seo hoidisepurgile nöör ümber, pane söögipoolis sisse ja riputa akna taha. Kui soovid, et maiustama pääseksid vaid pisemad sulepallid, võid vanale plastmasskaanele ümmarguse augu sisse lõigata ning kaane purgile peale panna.

Foto: HELIN LOIK/NAISTELEHT

Isegi vana malmpott sobib toidulauaks

Ära lase vanal potil sahvris niisama tühja seista, sõlmi sangade külge nöör ning riputa pott linnukeste rõõmuks koos pruukostiga puu külge. NB! Siia pääsevad ka suuremad tiivulised!