Foto: Pexels
Mitmesugust
29. jaanuar 2019, 10:40

7 nippi, kuidas pikendada villase rõiva eluiga

Veame kihla: kõik perenaised on kuulnud, et kampsuneid peaks pesema käsitsi ja kuivatama laialilaotatuna paberil radiaatori all või ahju kõrval, mitte nööril, aga enamik ei viitsi seda teha! Tehke ikka ja järgige ka siintoodud nippe – siis püsib teie ilus kudum kauem ilus.

1. Villaseid rõivaid on soovitatav pesta käsitsi, eelleotamata ja 30kraadises vees. Kindlasti pese käsitsi kalleid, kergesti vanuvast villast kootud esemeid ehk neid, mis sisaldavad angoorat, vikunjat, kašmiiri või mohääri.

 2. Masinasse pista lubatud kudumeid pese kuni 40kraadises vees villapesu programmiga ja spetsiaalselt villasele mõeldud pesuvahendiga. Ära kasuta villaste kudumite puhul kunagi trummelkuivatust. Kui soovid, võid kampsuneid kergelt tsentrifuugida – see annab villastele ja villasegustele asjadele kohevust.

 3. Ära pese villast eset väga sageli. Kui kampsun ei ole otseselt räpane, piisab selle õhu käes tuulutamisest, sest villane hülgab niiskust ja mustust. Sooja pesuvette võid lisada ka toorest riivitud kartulit, see hoiab kudumit ...

 4. Vanunud rõivatüki saad pehmemaks, kui hoiad seda pärast pesemist paar tundi klaasitäie veiniäädikaga segatud vees.

 5. Paksud kudumid kuivata froteerätikule laotatuna. Kui teed seda siiski riidepuul, vali kindlasti paraja suurusega ja ümardatud õlgadega riidepuu – siis ei jää kampsunile koledaid «tiivakesi».

6. Ära pane triikrauda otse villasele rõivale, vaid triigi auruga läbi puuvillase riide. Kui villase kampsuni varrukaotsad ja kaelus on välja veninud, kasta need kuuma vette ja kuivata kiiresti fööniga.

 7. Kanna kampsuni all mõnd õhukest särki, siis ei määrdu kudum nii kergesti.