Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
31. jaanuar 2019, 11:49

Milliseid toite ei tohi koerale anda?

Koerad ja toit on tõsine teema, sest paljud koerad on aktiivsed ja söövad, mis vähegi kätte saavad. Seepärast peaks jälgima, et koertele pigem kahju tegevad toiduained nende ninaulatusest eemal oleksid.

"On mõned inimestele mõeldud toidud, millest oleks mõistlik oma neljajalgne sõber eemal hoida," rõhutab omanimelise loomakliiniku veterinaar Janne Orro.

Ühe sellisena nimetab Janne Orro šokolaadi, mis on koertele mürgine. Seejuures, mida tumedam on šokolaad, seda tõsisemaid terviseprobleeme võib see tekitada. „Suur tahvel tumedat šokolaadi võib kääbuskoerale olla surmav kogus,“ nendib ta.

Neerupuudulikkust võivad koertel tekitada viinamarjad ja rosinad. „Seejuures ei ole see kogusest sõltuv, ka tükk rosinasaia võib koerale mürgiks osutuda,“ märgib loomaarst. Sama kehtib sibulat ja lauke sisaldavate roogade kohta.

Et väga paljud tooted sisaldavad tänapäeval ksülitooli, on kasulik teada, et ka need koertele ei passi. „Kott ksülitoolinätsu võib tekitada tõsise maksakahjustuse,“ ütleb Janne Orro.

Ning kuigi koerad armastavad konte, ei tohiks soolatud singi ehk Itaalia singi konte, mida pärast liha eemaldamist lemmikloomatootena müüakse, koertele sugugi anda. „Jah, see lõhnab ahvatlevalt, aga see on paljas kont. Soolane pealekauba. Koer saab sellest vaid soolast kondipuru ning kui seda palju närida, võib ta soolamürgituse saada,“ selgitab Orro. Ning palja kondi närimine võib neljajalgsele lõppeda sooleummistusega.