Foto: Martin Ahven
Ilu ja mood
27. jaanuar 2019, 10:33

Peeglike, peeglike seina peal, milline on stiilseim partei Eesti peal? (8)

Et erakonnad on valimiskampaaniat tehes enda sõnul siirad ja seisavad kõige selle taga, mis nad ütlevad ja teevad, siis peaks see kehtima ka nende välimuse kohta. Vaatame siis, millest räägib meie suuremate parteide vormiriietus ning kui palju stiilipunkte oleks võimalik nende eest saada – kui üldse.

Kätte on jõudnud aeg, kui riigikokku pürgijad on välja võtnud kampaaniarüüd ja kannavad neid uhkelt kõikjal, kuhu kampaaniatee viib. Seejuures ei tundu poliitikuid häirivat asjaolu, et suuremalt jaolt on vormiriietus valgusaastate kaugusel sellest, mida nad muidu kannaksid. Milliste hilpude ja aksessuaaridega erakonnad siis hääli püüavad ja kas neil tasuks neid asju ka muidu oma garderoobis hoida? 

Foto: Mihkel Maripuu/Eesti Meedia

Keskerakond

See, et roheline on keskpartei värv, ei tule ilmselt kellelegi suure üllatusena. Kahjuks pole aga kapsaroheline suurem asi moevärv. Pigem on selleks veidi tummisemad toonid. Seetõttu tasuks keskerakondlastel, kel on au omada partei kirjadega kapsarohelist kevadjopet, see edaspidi välja võtta ehk vaid kartulivõtu aegu või jaanipäeval lõket tehes. Samuti peaksid nad meelde jätma, et praegu on siiski talv ning sellise kevadise ülerõivaga ei sõua juba pakases kuigi kaugele. Olgu kokkuhoiupoliitika nii suur kui tahes, vaevalt et külmetavad parteilased valijatele sümpaatselt mõjuvad.

Foto: Mihkel Maripuu/Eesti Meedia

Reformierakond

Ilmselgelt on suurim opositsioonierakond teadlik, et hingamisteede haigused on talvel üks suuremaid probleeme, ning hääletu poliitik sama mõttetu kui auto, millel pole bensiini. Seega, ühest küljest on ju kollane kampaaniasall väga õige valik. Ilmselt oleksid moemaanidki selle üle väga õnnelikud, sest kollane on praegu moekas värv. Samas on aga fliis materjalina umbes sama moodne kui kartulikott. Kindlasti tuleb seejuures tähelepanu juhtida veel mõnele asjale. 

Kui ülejäänud kamp kannab kollast salli, näol ehteestlaslik piinlikkustunne, mis tekib, kui peab hallist ja mustast erinevaid värve kandma, siis on erakonna esinaine Kaja Kallas otsustanud niinimetatud colorblocking'u kasuks ehk siis ristanud omavahel lilla mantli ja kollase salli. Julge samm ja näitab ka mingit moeteadlikkust. Kahjuks kaovad need vähesedki moepunktid mantli all peituva margarettatcherliku vanamutikostüümi tõttu. Euroopas on Theresa May ja Angela Merkeli kujul poliittädisid juba küll. Nooremal inimesel tasub ikka nooreks jääda – või siis järgmisel korral mantel selga jätta...

Oranžikas kampaaniajope on küll veidi inimsõbralikum kui keskpartei kevadjakike, kuid linnatänaval kõndides ei maksaks seda edaspidi kanda. Karjub ju selline jope: „Tüüp, kuhu sa lumelaua jätsid?“

Foto: EERO VABAMÄGI/Eesti Meedia

Isamaa

Ilmselt on Isamaa helesinised sallid kõige neutraalsemad kampaaniaaksessuaarid, sest erakonna kirju ei näi seal peal olevat ning põhimõtteliselt võiks ju sellist kaelasoojendajat kanda igaüks, ilma et teda poliitnarriks peetaks. Samuti tuleks märkida, et kui teiste parteide sallid on lühikesevõitu, siis nende oma on üpriski pikk, nagu praegu on moes. Samas sobib helesinine pigem soojemasse aega ja talvel võiks eelistada toekamaid sinakaid toone. 

Foto: Martin Ahven

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Tundub, et sotsid otsustasid vähemalt valimisnimekirju viies tuua Eestisse tükikese Hollywoodi. Nimelt olid tited sealsete staaride üks menukam aksessuaar ning polnud poliittähte, kes poleks sattunud kaamerasilma ette, laps moekalt puusale sätitud. Selline titt-kaenlas-look oli mõni aasta tagasi USAs väga populaarne, kuid praeguseks on beebid taas luksuskottide ja juveelide vastu välja vahetatud. 

Kui see väike möödapanek kahe silma vahele jätta, siis sotsidel veab. Nende punased sallid, kindad ja muu kraam järgivad igati moejoont. Nimelt on punane ja lausa pealaest jalatallani sellesse värvi riietumine tõeline moeröögatus. 

Foto: Stanislav Moshkov

Eesti Konservatiivne Rahvapartei

Mehed mustas Eesti moodi. Ekrelased juba nalja ei mõista. Kui on kampaania, siis on kampaania, ja see tähendab korralikku riietust. Viisakalt riides meeste (ja naiste) vastu pole kellelgi midagi, ning ei saa ütlemata jätta, et EKRE poisid on enamikus väga maitsekalt riides.Tõsi, veidi vunki ei teeks paha, nagu ka veidi vähem ajale jalgu jäänud mõisahärralikkust.