SOS-olukord vajab SOS-pille!
Mitmesugust
27. jaanuar 2019, 12:16

Millised müüdid ringlevad naiste seas SOS-pillide kohta? (5)

Müüte ja tõekspidamisi pärast kaitsmata vahekorda appi võetavate SOS-pillide kohta ringleb naiste seas palju. Mida uskuda, mida mitte? 

VALE

* SOS-pillid on üks paremaid rasestumisvastaseid vahendeid, mis annab sajaprotsendilise kaitse.

SOS-pillid ei anna sajaprotsendilist kaitset rasestumise vastu. Samuti ei sobi need püsivaks tarvitamiseks. SOS-pill on seda tõhusam, mida varem pärast kaitsmata vahekorda see sisse võetakse. Esimese 24 tunni jooksul pärast vahekorda sissevõetuna on rasestumisvastane kaitse kuni 99 protsenti. Edaspidi tõhusus väheneb. Ehkki ametlikult on SOS-pilli lubatud võtta 72 tunni jooksul pärast kaitsmata vahekorda, võib sellest kasu olla ka siis, kui seda võtta 96-120 tunni jooksul. Reegel on, et mida varem võtad, seda tõhusam on kaitse.

ÕIGE

* SOS-pillide kasutamine tekitab menstruatsioontsükli häireid, enamasti lükkuvad päevad kõvasti edasi.

SOS-pillide üks levinumaid kõrvaltoimeid on tõesti muutus menstruatsioonitsüklis. Pole aga sugugi kindel, et pärast nende kasutamist päevad tingimata edasi lükkuvad. Need võivad alata ka oodatust varem. Kõikumine piirdub enamasti ühe tsükliga ega ole tervisele ohtlik.

VALE

* SOS-pillidel on sage kasutamine võib põhjustada hilisemat viljatust.

Need ei mõjuta mingilgi moel viljakust hilisemas elus.

ÕIGE

* SOS-pillid tekitavad väga halva enesetunde. Esineda võib peavalu, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, väsimus, kõhuvalu ja rindade tundlikkus.

Tõepoolest, SOS-pilli kõrvaltoimena võivad kõik need nähud esineda, kuid need on ohutud ja mööduvad kiiresti.

VALE

* SOS-pill kaitseb ka mõningate sugulisel teel levivate haiguste eest.

SOS-pill ei kaitse ühegi sugulisel teel leviva haiguse eest. Seda suudab teha ainult kondoom.

VALE

* SOS pille võib kasutada vaid ühe korra menstruatsioonitsükli jooksul. Teistkordsel võtmisel need enam raseduse eest ei kaitse.

Kuna SOS-pill võib põhjustada menstruatsioonitsükli häireid, siis üldiselt soovitatakse ühes tsüklis tõepoolest piirduda ühe pilliga. Kui siiski tekib vajadus võtta SOS-pilli sama tsükli jooksul teist korda, tasuks seda ikkagi võtta. Tõhusus sõltub ka teistkordsel võtmisel sellest, kui kiiresti pärast kaitsmata vahekorda on pill sisse võetud. Kui ühe tsükli jooksul juhtub juba teist korda, et tuleb SOS-pilli võtta, on soovitatav tõsiselt kaaluda mõne püsiva tõhusa rasestumisvastase meetodi kasutuselevõttu (näiteks pillid, plaaster, tuperõngas, spiraal või implantaat).

VALE

* SOS-pillid mõjuvad vaid siis, kui rasedus pole veel tekkinud. Kui oled ovulatsiooni ajal seksinud ja kohe rasestunud, pole SOSist enam kasu.

SOS-pillide peamine toime on ovulatsiooni pärssimine, kuid need toimivad siiski õigeaegsel sissevõtmisel ka pärast ovulatsiooni. Arvatavalt takistab see siis viljastumist.

VALE

* SOS-pille ei müüda alaealistele ehk alla 18aastastele.

SOS-pillid on apteegist vabalt kättesaadavad ilma retseptita ja neid müüakse kõigile, kes seda soovivad.

VALE

* Kui SOS-pille liiga sageli võtta, siis need ei mõju enam.

SOS-pilli toime ei sõltu võtmise sagedusest, vaid sellest, kui kiiresti pärast kaitsmata vahekorda on pill sisse võetud. Kui tekib vajadus SOS-pilli korduvalt võtta, võiks tõsiselt kaaluda mõne püsiva ja tõhusa rasestumisvastase vahendi kasutuselevõttu.

VALE

* SOS-pillid ei mõju suure kehakaaluga naistele.

SOS-pille võivad naised võtta sõltumata kehakaalust. Nende vähesem efektiivsus suure kehamassiindeksiga naistel pole veel ühest kinnitust leidnud, kuigi seda on uuritud.

ÕIGE NB! 

* Kui kasutad minipille, unustad ühe õigel ajal võtmata ja oled kaitsmata vahekorras, tuleb kindlasti kasutada SOS-pilli.

Kui üks minipill unustati võtta vähem kui 12 tunni jooksul, tuleb see võtta niipea, kui võimalik ja lisakaitset pole vaja kasutada. Kui aga pillide võtmine ununeb enam kui 12 tundi, tuleb seitse päeva kasutada lisakaitset (kondoom) või vahekorrast hoiduda. Kui sel ajal oli kaitsmata vahekord, võiks lisaks kasutada SOS-pilli (ja ikka kehtib «mida varem seda parem»-põhimõte). Alati tasub minipilli unustamise korral vaadata oma pillide pakendi infolehte, seal on sektsioon unustamise kohta, mis kehtib just antud konkreetse pillimargi kohta.