ESIMENE OLÜMPIAKULD: 1972. aastal võitsid Irina Rodnina ja Aleksei Uljanov Sapporo taliolümpiamängudel iluuisutamise paarissõidus kõige kirkama medali. Järgneval kahel taliolümpial tegi Irina ajalugu juba teise partneri kätel.Foto: Vida Press / Colorsport/REX
Mitmesugust
1. veebruar 2019, 08:55

Mis on saanud kunagisest imeuisutajast Irina Rodninast?

Vene iluuisutaja Irina Rodnina on siiani ainus paarissõitja, kes tulnud kümme korda järjest maailmameistriks ja võitnud järjestikku kolmedelt olümpiamängudelt kuldmedali.

Vene iluuisutaja Irina Rodnina on siiani ainus paarissõitja, kes tulnud kümme korda järjest maailmameistriks ja võitnud järjestikku kolmedelt olümpiamängudelt kuldmedali.

Irina Rodnina (69) sündis 1949. aasta sügisel Moskvas. Et ta oli lapsena väga põdura tervisega, panid vanemad tüdruku algselt uisutrenni üksnes soovist teda värske õhu käes karastada. Ent suur oli vanemate üllatus, kui mustapäine tütreke leidis iluuisutamises oma tõelise kire. Irina alustas üksiksõitjana. Naine on hiljem tunnistanud, et piirava olemusega koolisõit ei sobinud talle üksiksõidus üldse ja sel põhjusel otsustas ta jätkata paarissõidus. Tõsist sportlaskarjääri alustas Irina 16aastaselt koos Aleksei Ulanoviga. Mõnda aega ringlesid isegi kuulujutud nendevahelisest romaanist, kuid tegelikkuses ei lennanud noorte vahel mingeid sädemeid. Paar aastat vanem Aleksei kaotas südame hoopis teisele iluuisutajale Ljudmila Smirnovale ja soovis jääl kätel kanda pigem oma armastatut. Kuulduste põhjal olevat Alekseid süüdistatud isegi selles, et mees tegi 1972. aasta Sapporo taliolümpiamängudel oma südamedaami kullale aitamiseks lühikavas tahtliku vea. Eneseohverdusest siiski ei piisanud. Olümpiavõitjateks kuulutati Rodnina ja Ulanov.

Vaimu võit ja saatuslik vaikus

Edasi lugemiseks: