Foto: Ragne Värk
Mitmesugust
26. jaanuar 2019, 12:16

Mõnus laupäevane maius: kaneelimekiga jogurtikook

See retsept sobib hästi želatiini esimest korda kasutavale koogimeistrile. Küpsetamist mittevajava koogi valmistamisel ei tule želatiiniga mingeid keerukaid trikke teha – kõik toimib põhireeglite järgi. Kui retseptis korralikult näpuga järge vead, valmib õhuline jogurtikook, mida kogu pere aina uuesti teha palub.

Valmistamisaeg: 30 min + üle öö tahenemiseks

Mitmele: 10-le

Põhi:

  • 175 g digestiivküpsiseid
  • 0,25 tl kaneeli
  • 50 g võid (sulatatuna)

Täidis:

  • 4 (8 g) želatiinilehte või 1 sl želatiinipulbrit
  • 200 g vanilliga kohupiimapastat
  • 500 g ahjuõunajogurtit
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 0,75 tl kaneeli
  • 200 ml vahukoort
  • 50 g Demerara suhkrut

Kate:

  • 100 g õunapüreed

Purusta küpsised ja sega koos kaneeli ning võiga ühtlaseks massiks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø 20 cm) põhjale.

Pane želatiinilehed külma vette 5–10 minutiks paisuma. Samal ajal sega kokku kohupiimapasta, jogurt, vanillsuhkur ja kaneel. Vahusta pool vahukoorest. Ülejäänud kuumuta koos Demerara suhkruga keskmisel kuumusel kuni suhkru sulamiseni. Seejärel pigista želatiinilehtedest käte abil üleliigne vedelik välja ja lisa kuumale kooresegule. Sega, kuni želatiin on sulanud. Lase jahtuda toatemperatuurini ja kalla jogurtisegusse. Kõige viimasena lisa segades vahukoor. Vala täidis koogivormi ja lase külmas üle öö taheneda. Vahetult enne seda kata kook õunapüreega ja kaunista meelepäraselt.

Pane tähele!

Želatiinilahus ja täidis peavad omavahelise ühendamise ajal olema enam-vähem samal temperatuuril.

Kui soovid kooki valmistada suuremas vormis, toimi nii:

22 cm vormi puhul korruta komponendid 1,2ga

24 cm vormi puhul korruta komponendid 1,4ga

26 cm vormi puhul korruta komponendid 1,7ga